Zdravlje STRUK ŠIRI ZA 15 CM

Zašto su žene danas deblje nego prije?

  • Autor: tportal.hr
  • 25.5.2012 11:47:33
  • 25.5.2012 10:17:57

Pedesetih godina prošlog stoljeća prosječna je žena imala figuru pješčanog sata i opseg struka od 71 centimetra, za razliku od današnjih 86. Razlog – moderne žene ne rade fizički zahtjevne kućanske poslove kao nekad


Prije pola stoljeća bilo je dovoljno da sklopite novine i uhvatite se usisavača. Naime, ženski struk se povećao za čak 15 centimetara u posljednjih 60 godina jer žene više ne obavljaju toliko kućanskih poslova kao njihove mame i bake, tvrde znanstvenici.

Pedesetih godina prošlog stoljeća, bez pomoći modernih kućanskih aparata, domaćice su trošile i do tisuću kalorija dnevno radeći u kući. Današnje žene puno više sjede, rade puno radno vrijeme u uredu i provode veći dio dana sjedeći za stolom. Dodatni fizički napor potreban za čišćenje, pranje i glačanje pedesetih godina značio je da je prosječna sredovječna žena imala struk obujma 71 centimetar, a današnji prosjek kaže da sredovječne žene imaju struk od 86 centimetara, navodi Mail Online.

Istraživanje je provela udruga Saga koja okuplja osobe iznad 50 godina, a njime želi obilježiti dijamantni jubilej britanske kraljice. Ispitali su 8.000 muškaraca i žena o njihovim proporcijama, unosu kalorija i stilu života te usporedili rezultate s prosječnom statistikom odraslih osoba iz 1952. godine, kad je kraljica Elizabetha sjela na prijestolje. Osim što su vodile fizički aktivniji život, žene su pedesetih godina i jele manje: bilo je to još uvijek vrijeme racionalizacija, a i koncept brze prehrane nije postojao. Prosječno se dnevno unosilo samo 1.818 kalorija, u usporedbi s današnjih 2.178 kalorija.

Dr. Altmann Ros, ravnateljica udruge Saga, ističe koliko se u posljednjih šezdeset godina značajno smanjilo vrijeme i trud potreban za kućanske poslove. 'Tada većina žena nije imala stroj za pranje rublja, nije bilo posteljine kojom se jednostavno namjestio krevet i žene bi sagorjele znatan broj kalorija samo radeći kućanske poslove. Današnje žene moraju izdvojiti vrijeme u svojim već gustim rasporedima za vježbanje', kaže. Iako su u današnje vrijeme oba spola podložna debljanju, žene su mu sklonije jer dobiju kilograme viška koje ne mogu skinuti tijekom trudnoće.

195527 ,194767 ,189354 ,191997

Posljednji podaci pokazuju da je u Velikoj Britaniji pretilo 23,9 posto žena, u usporedbi s 22,1 posto muškaraca. Istraživanje Sage je također pokazalo da se u posljednjih šest desetljeća promijenio odnos između generacija. Nekad se očekivalo da će odrasla djeca financijski pomagati svoje roditelje, a za razliku od pedesetih, sada je vjerojatnije da će roditelji uzdržavati svoju djecu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više