POSLJEDICA TRAUMA

Dokazano - stres smanjuje mozak!

23.05.2012 u 13:25

Bionic
Reading

Stres ne samo da utječe na promjene u mozgu, nego doslovno uzrokuje smanjenje mozga, otkrivaju znanstvenici

Već je dugo vremena poznato da stres ozbiljno šteti ljudskom zdravlju, a sada je dokazano i da smanjuje mozak! Naime,

japanski znanstvenici uočili su da je emotivni stres koji nastupio kao posljedica prošlogodišnjeg tsunamija u Japanu, utjecao na veličinu mozga žrtava, objavljeno je u časopisu Nature Journal Molecular Psychiatry.

Kako bi što bolje razjasnili utjecaj posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) na ljude, znanstvenici su proveli istraživanje u kojemu su usporedili snimke mozga 42 zdravih adolescenata koje su snimljene kao dio jednog drugog istraživanja prije tsunamija, sa snimkama istih osoba napravljenima svega nekoliko mjeseci nakon katastrofe.

Pokazalo se da se kod osoba koje su pretrpjele PTSP smanjio mozak, odnosno obujam orbitofrontalnog korteksa koji je zadužen za emocije, smanjio se. 'Dokazali smo vidljive promjene obujma orbitofrontalnog korteksa, a te promjene vezane su uz intenzitet PTSP-a', istaknuo je Atsushi Sekiguchi, voditelj istraživanja sa sveučilišta Tokohu.

No dobra je vijest ta što takve promjene na mozgu za vrijeme PTSP-a nisu trajne, odnosno mozak se nakon nekog vremena obnavlja. Inače, već su ranija istraživanja pokazala da intenzivne traume snažno utječu na mozak, a znanstvenici se nadaju da će s novim otkrićima moći uspješnije liječiti osobe koje pate od vrlo neugodnog posttraumatskog stresnog poremećaja.