Zdravlje TVRDE ZNANSTVENICI

Antibiotik azitromicin povećava rizik od smrti?

Popularni antibiotik azitromicin koji se koristi za liječenje bolesti poput bronhitisa, upale pluća ili uha te spolno prenosivih bolesti mogao bi povećati rizik od smrti od bolesti srca, pokazalo je američko istraživanje objavljeno u časopisu New England Journal of Medicine

Azitromicin je na tržištu od 1981. kada ga je patentirala Pliva, a ovo istraživanje prvo je koje pokazuje da postoje ozbiljni iako rijetki rizici za zdravlje odnosno za smrt od otkazivanja srca u prvih pet dana uzimanja antibiotika u odnosu na druge antibiotike ili u odnosu na neuzimanje bilo kojeg lijeka, piše AFP.

Iako je relativni broj umrlih nizak, znanstvenici kažu da bi taj podatak liječnici i pacijenti ipak trebali uzeti u obzir.

'Za pacijente s povećanim kardiovaskularnim rizikom i infekcijom za koju postoje alternativni antibiotici kardiovaskularni bi efekt azitromicina mogao biti važan u odluci o liječenju', kaže voditelj istraživanja Wayne Ray sa Sveučilišta Vanderbilt.

Znanstvenici sa Sveučilišta Vanderbilt do svojih su zaključaka došli na temelju usporedbe zdravstvenih kartona pacijenata u Tennesseeju od 1992. do 2006. godine.

Znanstvenici su usporedili podatke 348 tisuća pacijenata liječenih azitromicinom s podacima milijuna drugih koji su liječeni amoksicilinom za koji se smatra da ne ugrožava zdravlje srca ili nisu uzimali nikakve antibiotike.

Utvrdili su da je na svakih milijun pacijenata 47 više umrlo u skupini koja je uzimala azitromicin u odnosu na skupinu koja je bila na amoksicilinu.

Kad su iz tih skupina izdvojili samo one koje su već imali povećani rizik za bolesti srca utvrdili su da je u skupini koja je uzimala azitromicin broj umrlih bio za 245 veći nego u skupini na amoksicilinu.

193904,193027,134103,98101
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više