ŠOKANTNI SASTOJCI

Znate li što se doista krije u vašoj hrani?

16.05.2012 u 09:09

Bionic
Reading

Ekstrakt iz analne žlijezde dabrova pojačava okus sladoleda od jagode, amonijev sulfat dodaje se kruhu, a od titan dioksida vaše je nemasno mlijeko zapravo bijelo

Više nego ikada prije, potrošači zahtijevaju znati što se nalazi u hrani koju kupuju i zašto. Huffington Post provjerio je neke sastoje prerađene hrane i iako njihovo porijeklo ne zvuči ukusno, a njihova je imena počesto teško izgovoriti, ti

sastojci ne predstavljaju nužno razlog za brigu o zdravlju, tvrde stručnjaci.

 Evo, što se sve krije u namirnicama koje ste kupili u supermarketu.

Castoreum
Što je to:ekstrakt iz analne žlijezde dabrova
Gdje ćete ga naći: aroma jagode, maline i drugog bobičastog voća može biti pojačana castoreumom. Dabrovi su, dakle, pomogli da sirup od maline ili sladoled od jagode imaju jači okus.

Amonijev sulfat
Što je to: sol dušika i sumporne kiseline, a formula mu je (NH4)2SO4
Gdje ćete ga pronaći: u nekim gnojivima, ali i u kruhu (primjerice, u pecivima koje prodaje lanac Subway) te u drugim pekarskim proizvodima. Kemijski spojevi s dušikom obično se dodaju kako bi se neutralizirala hranu koja je previše kisela. Nije opasan u količinama koje se koriste u hrani, ali ta činjenica sigurno nije privlačna konzumentima.

L-Cistein ili E920
Što je to: neesencijalna aminokiselina derivirana iz ljudske kose ili perja patki i kokoši
Gdje ćete ga pronaći: koristi se kao dodatak tijestu kod nekih proizvođača kruha jer poboljšava teksturu, okus i miris te produljuje vijek trajanja ove namirnice. Perje i kosa su lako dostupni, a budući da su proteini, mogu se probaviti do aminokiselina.

Silicijev dioksid
Što je to: kemijski spoj na deklaracijama poznatiji kao E551. U prirodi se nalazi u više oblika, od kojih su najpoznatiji kvarc i opal, a najčešće se upotrebljava za proizvodnju stakla.
Gdje ćete ga pronaći: u raznim fast food restoranima. Lanac Wendy koristi ga u čiliju, a Taco Bell u mesnim nadjevima. Prirodno je sredstvo za sprečavanje zgrudnjavanja, a kod nas ga možete naći u vrećicama šećera u prahu. U ekološkoj proizvodnji hrane rabi se kao pomoćna tvar i smatra se bezopasnim.

Pojedini sastojci hrane koju svakodnevno jedemo zvuče prilično šokantno
Titan dioksid
Što je to: kemijski spoj povezan s mineralom titanom
Gdje ćete ga naći: prirodan bijeli pigment, netoksičan i s blokirajućim svojstvom UV zraka, koristi se često kao prehrambena boja. Naći ćete ga u kremama za sunčanje, mlijeku, pastama za zube. Često se koristi i za izbjeljivanje obranog mlijeka, koje može poprimiti laganu plavu boju nakon što je masnoća je uklonjena. Koristi se u preljevima za salate, vrhnju za kavu i glazurama.

Azodikarbonamid
Što je to: obrađeni agens
Gdje ćete ga pronaći: u plastici, prostirkama za jogu, cipelama, ali i u pecivima za hamburgere.

Šelak
Što je to: smola koju izlučuje jedna vrsta tajlandskih insekata (Laccifer lacca) da bi zaštitila jaja.
Gdje ćete ga pronaći: u glazurama omiljenih slastica i žele bombonima.

Celuloza

Što je to: bijela vlaknasta tvar, glavni sastojak staničnih stijenki biljaka. 
Gdje ćete ga pronaći: u ribanom siru, salati, mliječnoj čokoladi… Dodaje se hrani kako bi se sačuvala od vlage, a i zgušnjava hranu, zbog čega ona teži više.