OBRATITE POZORNOST

Što sve uzrokuje bol u trbuhu?

01.08.2013 u 10:31

Bionic
Reading

Kava, dijabetes, grlobolja, pa čak i žvakaća guma mogu uzrokovati bol u trbuhu

Vrlo je često bol u trbuhu rezultat nečeg prilično očitog – dugotrajnog stanja iritacije želuca, probave ili, kod žena, onih dana u mjesecu. Ipak, za neke ljude uzrok boli nije toliko očit, piše Daily Mail. ‘Nerijetko mislimo da bol u trbuhu, što nije nelogično, dolazi

iz trbuha’, kaže dr. Anton Emmanuel, gastroenterolog u londonskoj bolnici University College Hospital. ‘Ali postoje brojna stanja koja mogu dovesti do boli u abdomenu koji je područje puno živaca, pa se bol iz nekog drugog dijela tijela – primjerice srca, grla ili pluća - može manifestirati tamo.’ Srećom, većina slučajeva abdominalne boli se može tretirati, dodaje. ‘Ipak, osjetite li akutnu, jaku bol ili dugotrajnu tupu bol koju prati krv u stolici ili povraćanje, morate odmah otići liječniku.’

Osjećaj nadutosti nakon obroka
Mogući uzrok: dijabetes

U jednoj je studiji Sveučilišta u Sydneyju otkriveno da je od 136 dijabetičara čak 35 posto njih patilo od nadutosti, a 27 posto od konstipacije i dijareje. To može biti rezultat neuropatije, stanja koje utječe na živce koji kontroliraju crijeva i probavu. ‘To se događa jer visoka razina glukoze povezana s dijabetesom uzrokuje promjene u tijelu i degeneraciju živaca’, kaže Richard Ross, profesor endokrinologije na Sveučilištu u Sheffieldu. ‘U slučaju trbuha, to usporava probavni proces.’ Između 10 i 20 posto osoba oboljelih od dijabetesa pati od neuropatije, a tretmani uključuju dovođenje razine glukoze u krvi pod kontrolu.

Kašljanje ili kihanje izaziva bol
Mogući uzrok: disk

Funkcija diskova je apsorpcija šokova koje trpi kralježnica. Oni imaju ulogu čvrstih jastuka koji apsorbiraju udarce, ali također omogućuju određenu pokretljivost između kralješaka. Svaki disk kralježnice ima hladetinastu jezgru koja je obavijena vlaknastim tkivom. Nepravilno dizanje, pokliznuće i pad mogu uzrokovati da se jezgra pomakne uzrokujući bol pri naglim pokretima. Korijeni živaca u ovom području sežu do abdominalnog područja i rebara, tako da bilo kakav pritisak na njih može uzrokovati bol u tim područjima’, objašnjava dr. Tariq Iqbal, gastroenterolog na Sveučilišnoj bolnici u Birminghamu.
Potrebno je oko četiri do šest tjedana da bi se diskovi opravili tretmanom koji su kombinacija fizičke terapije (vježbi i masaži) i lijekova koji ublažavaju bol. U nekim slučajevima nužna je operacija.

Odlazak u WC pomaže
Mogući uzrok: dijetni napici, žvakaća guma

Dijetna kola ili žvakaće gume bez šećera možda vam pomognu skinuti koji kilogram, ali također mogu imati vrlo neugodne popratne efekte. U studiji u berlinske Sveučilišne bolnice Charite utvrđeno je da samo pet grama umjetnog sladila sorbitola može izazvati nadutost i grčeve (jedan list žvakaće gume sadrži oko 1,25 grama tog sladila).
'Sorbitol, koji je vrsta ugljikohidrata, ne apsorbira se dobro u crijevima', kaže Peter Whorwell, profesor medicine u manchesterskoj bolnici Wythenshawe.
'On djeluje kao hrana za bakterije u trbuhu koje oslobađaju plinove, uzrokujući nadutost, nadimanje i bol.'

Žarenje pod kožom
Mogući uzrok: herpes zoster

Herpes zoster je uzrokovan istim virusom koji uzrokuje vodene kozice. To je bolest odraslih osoba. Nakon što je osoba preboljela vodene kozice, virus ostaje u stanicama spinalnih živaca, no može se ponovo aktivirati u slučaju slabljenja imuniteta – kod tjelesne ili emocionalne traume ili teške bolesti.
'Vrlo jednostavno: ovaj virus napada područja u kojima se nalaze velike količine živčanih korijena kao što je abdomen', objašnjava dr. Steve Mowle s Royal Collegea. 'Nakon dva ili tri dana bol se razvija u osip koji jako svrbi i peče.'
Dobro je da zatražite od svog liječnika da vam prepiše antivirusni lijek koji bi trebao olakšati simptome u roku sedam do deset dana.

Grčevi nakon kave
Mogući uzrok: Kofein

'Kofein djeluje kao stimulans: ubrzava otkucaje srca, povećava protok krvi i podiže tjelesnu temperaturu', kaže dr. Mowle. 'Također povećava prirodne kontrakcije i opuštanja debelog crijeva koji tjeraju hranu kroz probavni sustav. Osim toga, kava može iritirati sluznicu želuca.

Konstantna bol
Mogući uzrok: grlobolja

Upala grla koju uzrokuje streptokok najčešća je bakterijska infekcija grla, osobito kod djece.
Iako upaljeno grlo obično ne prati bol u trbuhu, u jednoj studiji Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Michiganu utvrđeno je da je 27 posto ispitanika koji su imali upalu grla patilo od boli u abdomenu. 'Jedna teorija kaže da je moguće da bakterije uđu u krvotok te uzrokuju reaktivno oticanje limfnih žlijezda u trbuhu', kaže Henry Sharp, kirurg za uho, grlo i nos u bolnici East Kent.
'Najčešće ta bol prestane bez lijekova, ali u težim slučajevima antibiotici rješavaju problem. Žene koje osjećaju konstantnu bol u trbuhu i nadutost trebale bi posjetiti ginekologa, jer je u rijetkim slučajevima to simptom raka jajnika.'

Mučnina nakon obroka
Mogući uzrok: angina

Kad kažemo angina, pomislimo na bol u prsima uzrokovanu ograničenim dotokom krvi u srce. Ali ta se 'blokada' protoka krvi također može pojaviti na glavnim arterijama koje opskrbljuju crijeva.

Brojna stanja uzrokuju bol u abdomenu

'Nedostatak protoka krvi može dovesti do boli i mučnine - obično neposredno nakon jela, kada crijeva rade više jer probavljaju hranu', kaže dr. Iqbal.

Iritacija crijeva
Mogući uzrok: stres

Stres je čest okidač za iritaciju crijeva.
'Kada smo suočeni s opasnim situacijama, mozak usporava probavu tako da se organizam može usredotočiti na prijetnje', kaže dr. Mowle. 'Međutim, čak i u manje opasnim situacijama, kao što su svađe ili vožnja u prometu, može se se pojaviti stres koji za posljedicu ima promjene u radu crijeva (zatvor i proljev), te povezanu bol u trbuhu.'

Disanje je bolno
Mogući uzrok: upala pluća

Iako su kašljanja i poteškoće u disanju očitiji simptomi upale pluća, simptom može biti i bol u trbuhu. Pneumonija je upala tkiva u jednom ili oba plućna krila, najčešće uzrokovana infekcijom. Bolovi u trbuhu se mogu dogoditi kada su zahvaćeni donji dijelovi pluća. Takvu bol može uzrokovati upala na donjem dijelu pluća koji dotiče dijafragmu. Liječenje pneumonije će olakšati i bol u trbuhu.

Sati neugode
Zvuči bizarno, ali abdominalna migrena pogađa oko četiri posto mladih, a također može utjecati i na odrasle osobe.
Napadi, za koje se smatra da su uzrok otečene krvne žile, dolaze bez upozorenja i povlače se nakon jednog do dva dana, no znaju se događati barem jednom ili dva puta mjesečno. Čini se da obiteljska povijest tu igra veliku ulogu. Djeca, čiji su živci u crijevima osjetljiviji na naprezanja i prehrana ih aktivira, uglavnom prerastu ovo stanje, iako mnogi kasnije kao odrasle osobe razviju migrenu.