NOVA OPERATIVNA METODA

Uskoro ćemo moći mršavjeti uz pomoć čilija?

11.05.2012 u 11:19

Bionic
Reading

Sastojak koji ljutim umacima daje njihovu specifičnu ljutinu mogao bi igrati ključnu ulogu pri kirurškim metodama mršavljenja, kažu znanstvenici

Sastojak kapsaicin iz ljutih papričica mogao bi se koristiti pri kirurškim metodama mršavljenja. Znanstvenici iz bolnice Brigham u Bostonu pokušavaju pronaćialternativu vagotomiji, operativnom zahvatu presijecanja živca vagusa koji povezuje želudac i mozak. Nažalost, nije moguće mršavjeti samo dodavanjem čilija u obroke, piše Mail Online

Operacija, koja se koristi u liječenju ulkusa, ima i dodatnu korist jer smanjuje rizik od pretilosti. Međutim, nikada nije bila korištena isključivo zbog mršavljenja jer joj je nuspojava usporeno pražnjenje želuca.

Tim, na čelu s dr. Alijem Tavakkolijem, analizirao je alternativnu tehniku na pretilim štakorima. Umjesto da uklone vagus u potpunosti, koristili su kapsaicin da bi uništili određena živčana vlakna.

Utvrdili su da ta vrsta operacije smanjuje masnoću koja puni prostor između abdominalnih organa i formira takozvani pivski trbuh. Znanstvenici ističu da je potrebno još puno testiranja prije nego li se utvrdi mogu li se te operacije koristiti na ljudima te može li se kapsaicin primijeniti na vlakna vagusa kod ljudi.

'Zahtjevi za operativnim metodama koje smanjuju težinu i pretilost su sve veći pa će postupci kojima se može postići rezultat s manje invazivnim metodama biti sve važniji', kaže dr. Tavakkoli, čiji je rad objavljen u svibanjskom izdanju časopisa Digestive Diseases and Sciences.