SAVEZNICI U DIJETI

Kako uspješno mršavjeti uz čokoladu, sir i crno vino

07.05.2012 u 14:56

Bionic
Reading

Najgora stvar kod dijeta je što se moramo odreći hrane koju volimo. A kad snaga volje krene popuštati, najčešće poželimo čokoladu, komad sira ili veliku čašu vina. Nova istraživanja donose dobru vijest: ta hrana nije tako loša za struk kao što smo vjerovali. Ona nam je zapravo saveznik u dijeti i pomaže da izgubimo koji centimetar

Crno vino
Američki su znanstvenici identificirali sastojak u crnom vinu koji može pomoći mršavljenju. Piceatanol usporava rast masnihstanica, što znači da je crno vino vaš saveznik u dijeti. Kad je taj sastojak u krvi, masne stanice stagniraju u sazrijevanju. Znanstvenici vjeruju kako mogu izolirati taj sastojak koji bi se onda mogao koristiti u lijekovima protiv pretilosti. Možda možete ipak iskoristiti prednost uključujući čašu crnog vina svaki dan. Ipak, pazite da ne pretjerate s kalorijama: pola boce ima 250 kalorija, ali butelja dnevno nije samo visoka u kalorijama, nego šteti vašem zdravlju.

Orašasti plodovi
Nema sumnje da orašasti plodovi debljaju. Šaka kikirikija ima 300 kalorija, ali nutricionisti vjeruju da orašasti plodovi mogu pomoći u mršavljenju. Naime, istraživanja pokazuju da su osobe koje jedu tu vrstu grickalica vitkije od onih koji se suzdržavaju. Kad je prehrani skupine od 15 osoba normalne težine dodano kikirikija u vrijednosti od 500 kalorija u studiji provedenoj na Sveučilištu Purdue u Indiani, utvrđeno je da su oni konzumirali manje obroka. Ispitanicima je bio ubrzan metabolizam, što znači da su sagorijevali više kalorija i kad su se opuštali. Na Sveučilištu u Barceloni otkrili su da orašasti plodovi stimuliraju proizvodnju serotonina koji potiče osjećaj sreće, smanjuje apetit i poboljšava zdravlje srca. Potrebno vam je nešto manje od 30 grama oraha, lješnjaka i badema dnevno da smanjite masnoće oko trbuha.

Sir
Oni s dugim stažem u dijetama znaju da je hrana za kojom se najčešće žudi sir. Ove se namirnica, visoke u kalorijama i mastima (42 kalorije ili 3,5 grama masti za 10 dekagrama), najčešće odričemo u dijeti. No studije pokazuju da sir može pomoći u mršavljenju, posebno oko abdomena. Sir sadrži protein koji nam pomaže da se brže osjećamo puni, ali se također vjeruje da kalcij u siru potiče tijelo da sagori više masnoća. Najbolji izbor je feta ili edam sir jer imaju najmanju količinu masti, a držite se podalje od bogatih kremastih sireva poput Camemberta.

Znanstvenici tvrde da chilli može smanjiti vaš apetit
Čokolada
Iako je čokolada bogata kalorijama, tamna čokolada sadrži antioksidante i sastojke poput bioflavonoida koji pomažu u mršavljenju. Nove su studije utvrdile da su osobe koje jedu čokoladu vitkije od onih koji se te slastice odriču, te da imaju manji rizik od bolesti srca i moždanog udara. Mliječna je čokolada bogata u kalorijama, zato odaberite tamnu čokoladu s visokim postotkom kakaa (70 post i više), jer su ključni sastojci sadržani u kakau. Bonus je u gorkom okusu koji smanjuje apetit.

Kokosovo ulje
Kokosovo ulje ima lošu reputaciju zbog visokog postotka zasićenih masti, no istraživanja pokazuju da se te masnoće razlikuju od ostalih zasićenih kiselina. Kokosovo ulje najčešće sadrži masne kiseline kratkih i srednjih lanaca. Ti sastojci ne povećavaju razinu kolesterola, štoviše, smanjuju rizik od srčanih bolesti i pomažu vam mršavjeti budući je vaše tijelo sposobno brže sagorijevati masnoće. Koristite male količine u pripremi umjesto maslaca i nezdravih ulja jer kokosovo ulje ostaje stabilno na visokim temperaturama prilikom prženja.

Chilli
Kemijski spojevi u chilliju povećavaju sposobnost tijela da sagorijeva masnoće i suspreže apetit. Riječ je o kapsaicinu, kemijskom spoju koji chilliju i papričicama daje njihov karakterističan okus, stimulirajući prirodni proces kada se hrana koju jedemo pretvara u toplinu. Ovaj proces znači dobru vijest onima koji žele smršavjeti budući da se kalorije sagorijevaju umjesto da se skladište. Znanstvenici tvrde da chilli može smanjiti vaš apetit. Osobe koje jedu ljutu granu osjećaju se manje gladne i jedu manje međuobroka. Uvrstite li chilli u svoj doručak, vjerojatno ćete trebati manji ručak, savjetuje Daily Mail.