DJECO, LAKU NOĆ

Spavanje utječe na ponašanje djeteta

29.04.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Kvalitetan i dovoljno dug san može smanjiti hiperaktivnost i loše ponašanje kod djece

Studija finskih znanstvenika pokazala je da manjak sna kod neke djece izaziva hiperaktivnost, razdražljivost i loše ponašanje, a ne pospanost kao što bi se očekivalo. Od 280 ispitane djece, oni koji su spavali manje od osam sati bili su hiperaktivniji od drugih.

Stručnjaci smatraju da bi dovoljno sna moglo popraviti ponašanje zdrave djece i smanjiti simptome poremećaja pažnje (ADHD).

Istraživanje je proveo tim stručnjaka sa Sveučilišta u Helsinkiju i finskog Nacionalnog instituta za zdravlje na zdravoj djeci u dobi od sedam i osam godina. Nijedno od 280 djece, koliko ih je bilo obuhvaćeno istraživanjem, nije imalo nikakav poremećaj pažnje.

Djeca su praćena tijekom sedam dana, bilježeno je njihovo ponašanje, dužina sna i aktivnost, a potom su rezultati uspoređivani s testovima koji se koriste za dijagnosticiranje poremećaja pažnje. Utvrđeno je da su djeca koja su spavala manje od osam sati bila hiperaktivnija te da su se lošije ponašala.

'Uspjeli smo pokazati da su kraći i problematični san povezani s poremećajem pažnje. Utvrdili smo da je zadovoljavajući i dovoljno dug san kod djece važan za prevenciju poremećaja pažnje', rekla je voditeljica istraživanja doktorica Juulia Paavonen. 'Čak i pola sata duži san pokazao se kao značajna pomoć za poboljšanje u slučaju poremećaja pažnje.'

Primijećeno je da je kronični nedostatak sna velik problem za mnoge odrasle ljude na Zapadu te da može imati značajne posljedice na njihovo zdravlje i svakodnevicu.