SUPER POVRĆE

Znate li koja namirnica daje najviše energije?

30.04.2012 u 12:10

Bionic
Reading

Ako želite biti zdravi, imati puno energije i biti u dobroj kondiciji, jedite potočarku, jer znanstvenici su dokazali da je to povrće prava supernamirnica

Obično je ne doživljavaju kao energetsku hranu, ali potočarka bi vam mogla dati onaj potrebni poticaj prije odlaska u teretanu. Naime, istraživanje pokazuje da

potočarkino lišće sadrži sastojke koji smanjuju oštećenja nastala tjelovježbom. Iako tjelovježba ima mnoge prednosti, ona također dovodi i do veće proizvodnje slobodnih radikala - opasnih molekula kisika koje se obično vezuju uz starenje i neke bolesti.

Kako se čini, potočarka obiluje antioksidansima koji na neki način 'čiste' slobodne radikale. Ako je jedete prije vježbanja, drži potencijalna DNK oštećenja pod kontrolom. Sportski znanstvenici sa sveučilišta Edinburgh Napier promatrali su krv desetorice zdravih mladih muškaraca koji su jeli manje količine potočarke na dan i to tijekom osam tjedana. Ispitanici su također i trčali – najprije polako, pa umjereno, a potom sve jače. Nakon tog tretmana ponovno su im promatrali vrijednosti u krvi.

Ispitanici su zatim ponovili cijeli postupak, ali nisu konzumirali potočarku. Uočeno je da su se pojavila DNK oštećenja koja nisu postojala u razdoblju dok su ispitanici jeli potočarku.

'Kada tijelo treba veću količinu energije zbog tjelovježbe, može doći do pojačane proizvodnje slobodnih radikala te time i oštećenja naših stanica. No potočarka, kako smo otkrili, čak i u manjim količinama smanjuje ta oštećenja. Dakle, uz pomoć nje možemo biti vitki i u formi, ali i zdravi', istaknuo je Mark Fogarty, jedan od znanstvenika koji je radio na istraživanju.