Zdravlje ZDRAVO POVRĆE

Znate li zašto je dobro jesti ciklu?

  • Autor: tportal.hr
  • 26.4.2012 10:42:54
  • 26.4.2012 9:10:58

Nitrati u cikli pomažu povećati performanse sportaša jer dovode do širenja krvnih žila te tako poboljšavaju opskrbu mišića kisikom

Možda cikla nije omiljeno povrće sportaša, ali novo istraživanje sugerira da bi mogla tajna nekih uspjeha na ovogodišnjim Olimpijskim igrama.

Američki znanstvenici otkrili su da sportaši koji jedu pečenu ciklu prije utrke trče brže od svojih suparnika. Ljubičasto korjenasto povrće sadrži visoke razine nitrata koji poboljšavaju performanse, piše Daily Mail. Na Sveučilištu u St. Louisu 11 zdravih muškaraca i žena na testu je trčalo pet kilometara na pokretnoj traci. Sat vremena prije prvog treninga konzumirali su pečenu ciklu, a prije druge vježbe pojeli su jednaku količinu umaka od brusnice koja je izabrana jer ima sličan kalorični sadržaj kao cikla, ali i puno mane nitrata.

Rezultati, objavljeni u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, pokazali su da je brzina trčanja osjetno bila veća kad su ispitanici konzumirali ciklu. 'Konzumiranje nitratima bogate cikle poboljšava performanse u zdravih odraslih osoba', zaključuje istraživanje.

Rezultati podržavaju ranije studije britanskih znanstvenika u kojima se tvrdilo da sok od cikle može imati snažan učinak na izdržljivost i snagu te niži krvni tlak. U nizu biciklističkih testova utvrđeno je da su, za vrijeme fizičkog napora, osobe koje su pile sok od cikle koristile manje kisika, što znači da su njihovi mišići mogli podnijeti istu količinu fizičkog napora trošeći manje energije.

Smatra se da nitrati dovode do širenja krvnih žila te tako poboljšavaju opskrbu mišića kisikom.

189936 ,189463,188697 ,188332
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više