LIJEČI I USPORAVA STARENJE

Avokado je novo super voće!

23.04.2012 u 09:58

Bionic
Reading

Avokado bi uskoro mogao postati glavno oružje u borbi protiv starenja i bolesti, tvrde znanstvenici

Ulje iz avokada, pokazuje istraživanje znanstvenika s meksičkog sveučilišta Michoacana de San Nicolas de Hidalgo, uspješno

pobjeđuje slobodne radikale – opasne molekule koje su glavni uzročnici starenja, srčanih bolesti, karcinoma te još mnoštvo toga. Mnoge vrste voća i povrća koje obiluju antioksidansima također su dobri saveznici u borbi protiv slobodnih radikala, ali samo sastojci avokada prodiru u mitohondrije koji su zaduženi za pretvaranje hrane u energiju, piše phys.org.

'Problem je to što antioksidansi iz drugih namirnica nisu sposobni prodrijeti u mitohondrije. Upravo zbog toga slobodni radikali nastavljaju oštećivati mitohondrije, a to znači narušavanje procesa pretvaranja pojedene hrane u energiju. Posljedica je svega toga odumiranje stanica', istaknuo je Christian Cortes-Rojo, jedan od znanstvenika koji su radili na istraživanju

Slobodni radikali prirodne su otpadne tvari metabolizma, ali se također i unose u organizam duhanskim dimom, zračenjem i zagađenim okolišom. Upravo zbog toga, ova su otkrića iznimno vrijedna i mogu poslužiti za razvijanje lijekova koji bi mogli liječiti mnoge bolesti.

Već su prijašnja istraživanja pokazala da avokado ljudskom organizmu donosi mnoge blagodati. Među ostalim, uočeno je da avokado smanjuje razinu kolesterola u organizmu te smanjuje koncentraciju nekih masti koje se vežu uz dijabetes.