Zdravlje ZNANSTVENA OTKRIĆA

Što to čuva zdravlje i produljuje život?

  • Autor: tportal.hr
  • 18.4.2012 11:47:59
  • 18.4.2012 10:50:17

Optimistični ljudi, tvrde znanstvenici, imaju 50 posto manje šanse da obole od srčanih bolesti

Znanost svakim danom sve više dokazuje ono što mnogi već dugo vremena instinktivno znaju i žive – pozitivan pogled na život blagotvorno djeluje na psihičko i fizičko zdravlje. Najnovije znanstveno otkriće pokazuje da optimizam poboljšava i zdravlje srca.

Optimistični ljudi, tvrde znanstvenici, imaju 50 posto manje šanse da obole od srčanih bolesti te dobiju srčani i moždani udar. Ranija su istraživanja pokazala da negativna stanja poput depresije, ljutnje, anksioznosti i mržnje mogu pogoršati kardiovaskularno zdravlje.

Najnovije istraživanje proveli su znanstvenici s Harvarda i to je prvo i najveće sustavno istraživanje o toj tematici na svijetu. 'Nedostatak negativnosti nije ista stvar što i prisutnost pozitivnosti. Otkrili smo da su čimbenici kao što su optimizam, životno zadovoljstvo i sreća povezani sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti neovisno o dobi, socioekonomskom statusu, (ne)pušenju ili tjelesnoj težini', istaknula je za Psychological Bulletin Julia Boehm, voditeljica istraživanja.

Osim pozitivnog pogleda na život, kažu znanstvenici, boljem zdravlju srca pridonosi zdravo ponašanje, odnosno tjelovježba, uravnotežena prehrana te dovoljna količina sna. Kombinacija zdravog ponašanja i optimizma blagotvorno djeluje i na krvni tlak, kolesterol te normalnu tjelesnu težinu.

Znanstvenici ističu da je potrebno provesti još istraživanja kako bi se mogla uvidjeti detaljna povezanost između dobrog zdravlja i optimizma. Vjeruju da će dosadašnja, ali i buduća istraživanja biti temelji za nacionalne programe za borbu protiv raznih bolesti i prevenciju zdravlja.

168073,164932,167229,171806
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više