SKRIVENI ŠEĆER

I prirodnim sokovima unose se kalorije

17.04.2012 u 16:33

Bionic
Reading

Ljudi podcjenjuju količinu šećera u pićima koje se smatra zdravima poput prirodnih sokova i napitaka od pasiranog voća, upozoravaju škotski znanstvenici

U okviru istraživanja koje je provelo sveučilište u Glasgowu više od dvije tisuće osoba širom Britanije odgovaralo je na pitanja koliko šećera sadrže pojedina pića izražavajući svoje procjene u žličicama šećera.

Dok su mnogi precjenjivali količinu šećera u gaziranim pićima, podcjenjivali su njegovu količinu u prirodnim sokovima poput prirodnog soka od jabuke ili naranče, kofeinskih napitaka i napitaka od pasiranog voća. Najveće pogreške načinjene su u pogledu sadržaja šećera u soku od nara - podcijenjen je za čak 18 žličica šećera, prenosi BBC.

Iako se udio šećera i kalorijska vrijednost jasno navode na ambalaži prirodnih i zdravih napitaka za škotske je znanstvenike zabrinjavajuće pomanjkanje svijesti o sadržaju šećera u tim pićima i ne uzimanje u obzir tih kalorija u planiranju ukupnog dnevnog unosa hrane.

Znanstvenici su, naime, istraživanjem utvrdili da razna pića čine veliki dio dnevnog unosa kalorija. Na temelju odgovora sudionika istraživanja o unosu raznih vrsta napitaka znanstvenici su procijenili da prosječni Britanac unese oko 450 kalorija kroz njih što odgovara oko četvrtini dnevnih kalorijskih potreba za žene i petini za muškarce.

Tim upozorava da prekomjerno konzumiranje tih napitaka pridonosi širenju pretilosti i predstavlja zdravstveni rizik za bolesti poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka, bolesti srca i moždanog udara.

"Neke vrste pića poput čistih voćnih sokova ili napitaka od pasiranog voća, koje se smatra zdravima, također imaju visoki udio šećera", upozorava voditelj istraživanja profesor Naveed Sattar.