Zdravlje MENTALNA PRIPREMA

Kako djeluje dijeta s Manhattana

  • Autor: tportal.hr
  • 16.4.2012 11:00:31
  • 16.4.2012 9:14:57

Ne ulijećite u dijetu nepripremljeni! Pripremite se za nju poput sportaša uoči natjecanja, trenirajući mozak da se odrekne najdražih namirnica

Svi smo to prošli: kolegica će nam ponuditi čokoladne kekse i nećemo moći odbiti iako smo na dijeti. Kako se oduprijeti napasti? Pomoću najnovijeg trika iz New Yorka naučite trenirati mozak da odlučno kaže 'ne' malim zalogajima prije nego što uopće počnete s režimom mršavljenja.

Eileen Daspin, autorica hit knjige 'Dijeta s Manhattana', kaže: 'Dijeta znači da morate imati i mentalnu snagu, a ne samo snagu volje. Trkači treniraju za maraton. Ipak, kada je u pitanju dijeta, ljudi samo krenu. Nemojte to raditi.'

Njezin savjet je da se pripremite za dijetu na isti način na koji se sportaši fizički i psihički pripremaju za veliko natjecanje. Prvo je pravilo da naučite svoj mozak da se odrekne omiljene hrane. Prije nego što se pokušate uhvatiti ukoštac s dijetom trebali biste se odricati jedne po jedne poslastice barem tri tjedna unaprijed.

Znanstvenici kažu da je potreban 21 dan da se prekine neka navika pa ćete biti spremniji za odricanje, a vaša dijeta će biti uspješnija. Da biste pokrenuli taj postupak, odredite hranu koja je vaš 'okidač' - ona pored koje ne možete proći, a da je ne kušate. 'Kad ste izolirali tu namirnicu, odredite da je nećete jesti deset dana. Ako možete izdržati bez te slastice u tom periodu, možete i sljedećih deset dana. Tako ćete razbiti ciklus. Možda ćete ponovno jesti tu hranu, ali nećete jako žudjeti za njom', kaže Daspin.

187521,186580 ,182049 ,183603

Kada započnete pravu dijetu, bit će vam puno lakše jer vaša motivacija mora biti da se pripremate za dijetu, a ne za gubljenje kilograma. 'Možete se istrenirati tako da ne želite određene namirnice. Primjerice, iako više nisam vegetarijanka, rijetko jedem meso jer sam izgubila želju za njim. Svojim nepcem možete upravljati na taj način', savjetuje Daspin koja nudi još jedan jednostavan trik za mozak: mjesto na kojem držite omiljene slastice napunite zdravim zalogajima – mrkvom, celerom, svježim voćem. Kada osjetite potrebu za kaloričnim zalogajom, najprije pojedite komad svježeg voća ili povrća. Tako ćete se psihički istrenirati da, kad ste gladni, najprije potražite nešto zdravo.

Međutim, ako ste zgriješili, ne budite jako strogi prema sebi – zapamtite da je sutra novi dan. 'Umjesto da se korite, shvatite to vaše malo varanje kao nagradu za trud', piše Daily Mail.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više