ODNOSI NA POSLU

Stalno zaposleni boje se kolega na 'određeno'

13.04.2012 u 12:57

Bionic
Reading

Najnovije je istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji ukazalo na sve veći problem u mnogim kompanijama, osobito danas u ovim kriznim vremenima – stalno zaposleni osjećaju se ugroženo od svojih 'na određeno' zaposlenih kolega

Ovi rezultati su ukazali na to da osim što utječu na smanjenje plaća u tvrtkama (da bi se platio njihov rad), privremeni zaposlenici nisu nimalo simpatični svojim stalno zaposlenim kolegama jer se puno više trude i učinkovitiji su te tako podižu očekivanja nadređenih koji traže isto i od njih.

Istraživanje je pokazalo i da tvrtke koje uzimaju zaposlenike 'na određeno' imaju bolji profit i veću učinkovitost.

Zaposleni 'za stalno' se pak osjećaju ugroženo od svojih konkurenata koji su, iako manje plaćeni i privremeno su zaposleni, produktivniji.

'Pred poslodavcima je sad velika dvojba jer privremeni zaposlenici svojom radnom etikom izazivaju tjeskobu i zabrinutost kod 'stalnih'. Stalni zaposlenici u strahu su da bi mogli izgubiti posao jer su njihovi kolege podignuli ljestvicu vrlo visoko kad su u pitanju rezultati i učinkovitost na poslu', objašnjava autorica istraživanja Alex Bryson.