KLJUČ ZDRAVLJA

Koji spol ima manje volje za vježbanje

12.04.2012 u 10:44

Bionic
Reading

Zbog neredovite tjelovježbe žene su u većoj zdravstvenoj opasnosti, a sklonije su i debljanju te usporavanju metabolizma

Za razliku od muškaraca, žene će rijetko odvojiti 30 minuta na dan za fizičku aktivnost, pokazuje najnovije istraživanje.

Znanstvenici sa Sveučilišta Oregon analizirali su raspored 1.000 muškaraca i žena različite životne dobi. Pokazalo se da si muškarci dnevno zaista osiguraju barem 30 minuta umjerene do intenzivne fizičke aktivnosti. Žene su pak aktivne znatno manje, odnosno prosječno na tjelovježbu potroše 18 minuta na dan, piše Daily Mail.

Upravo zbog toga žene su u većoj zdravstvenoj opasnosti, a sklonije su i debljanju te usporavanju metabolizma. S vremenom se od takvog stanja mogu razviti i ostale neugodne tegobe poput depresije, visokog krvnog tlaka, srčanih tegoba te moždanog udara.

'Oni koji dnevno vježbaju barem 30 minuta imaju manje šanse za obolijevanje od depresije, visokog kolesterola i usporenog metabolizma. Dakle, ključna poruka ovog istraživanja je da je redovita tjelovježba nužna', poručio je Paul Loprinzi, jedan od znanstvenika koji su radili na istraživanju.

Znanstvenici smatraju kako neredovitost u vježbanju kod žena datira još od njihova djetinjstva. Naime, vjeruje se da roditelji ne potiču djevojčice na vježbanje jer se boje za njihovu sigurnost, pa tako žene s vremenom zadrže takve navike. Problem je što su to štetne navike koje s godinama počnu narušavati zdravlje.