Zdravlje ČISTOĆA JE POLA ZDRAVLJA

Zašto su ekološke vrećice opasne za zdravlje?

Da je čistoća uistinu pola zdravlja, pokazuje i činjenica da predmeti koje koristimo u kućanstvu, ali ih ne peremo redovito, postaju izvor bakterija

Čišćenje sudopera ili WC školjke prioritet je u većini domova, no bakterije koje mogu biti opasne za organizam skrivaju se i na mnogim drugim mjestima i predmetima u kućanstvu, na koje većina uopće ne obraća pozornost, pokazala je studija provedena na sveučilištu Arizona.

Među najopasnijim su ekološke vrećice koje čak 97 posto vlasnika nikada ne pere, a većina ih je nakon određenog vremena kontaminirana potencijalno štetnim bakterijama poput Escherichije coli te drugih opasnih patogena, prenosi Daily Mail.

Do kontaminacije dolazi kada hrana, naprimjer sok sirova mesa ili ribe, procuri na tkaninu ili plastiku, objašnjava autor studije, profesor Charles Gerba te savjetuje da se koriste odvojene vrećice za proizvode koji mogu procuriti, njihovo redovito pranje na visokim temperaturama ako su od tkanine i zamjena vrećica najdulje nakon šest mjeseci.
178687,182457,181729,181145


Ništa manje opasne su zdjele za voće i povrće. Naime i prije nego što se na njima pojave znakovi truleži postaju dom za različite bakterije koje mogu prouzročiti ozbiljne želučane tegobe i infekcije poput salmonele, listerije ili E. coli.

Preporučuje se pranje zdjela minimalno jednom tjedno antibakterijskim sredstvima. Tjedno pranje savjetuje se i za prostirke u kupaonicama koje mogu sadržavati bakterije koje uzrokuju respiratorna oboljenja. Podmetače u kadama i prostirke nakon upotrebe osušite i održavajte antibakterijskim sredstvima, savjetuje Gerba.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više