BOLJE JE STAJATI

Zašto je opasno dugotrajno sjedenje?

27.03.2012 u 11:21

Bionic
Reading

Ako želite živjeti dulje, ustanite! Veliko istraživanje pokazuje da predugo sjedenje drastično povećava rizik od smrti

Neovisno o tome jeste li fizički aktivni, dugotrajno sjedenje doslovno bi vas moglo doći glave! Veliko australsko istraživanje

pokazuje da takva navika povećava rizik od smrti, i to unutar tri godine. U istraživanju je sudjelovalo 222 tisuće ljudi, a znanstvenici su zaključili da je sjedenje postalo novi rizični faktor prerane smrti.

Odrasle osobe koje dnevno sjede 11 ili više sati imaju 40 posto veće šanse da umru u iduće tri godine, objavljeno je u časopisu Archives of Internal Medicine. Rizik ostaje isti čak i ako osoba prakticira tjelovježbu nakon dugotrajnog sjedenja te ako pazi na prehranu i tjelesnu težinu.

'Ovo su iznimno važna otkrića za javno zdravstvo. Vježbanje je, dakle, nužno, ali je važno i da ljudi izbjegavaju dugotrajno sjedenje. Točnije, sjedenje treba izbjegavati kad god to možete', istaknuo je voditelj istraživanja, dr. Hidde van der Ploeg sa sveučilišta Sydney.

Znanstvenici se nadaju da će ovi alarmantni rezultati javnosti poslužiti kao upozorenje da je krajnje vrijeme za uvođenje promjena. Također očekuju da će ih u ozbiljno razmatranje uzeti i javne institucije koje očito moraju osmisliti nove programe ako žele sačuvati zdravlje građana.