NAČIN ŽIVOTA

Evo kako majka utječe na vašu vitkost u odrasloj dobi

15.03.2012 u 14:15

Bionic
Reading

Ako ne možete skinuti kilograme viška, bez obzira koliko se trudili, možda možete okriviti svoju majku. Novo je istraživanje pokazalo da se na debljinu programiramo već u maternici, jer životne navike buduće majke utječu na zdravlje djeteta

Znanstvenici tvrde da prehrana majke, njezin režim vježbanja, nezdrave navike poput pušenja i konzumiranja alkohola, pa čak i izloženost zagađenjima, mogu promijeniti DNK njezina nerođenog djeteta, piše Daily Mail.

Te kemijske promjene, koje znanstvenici nazivaju interpunkcijama u genetskom kodu, mogu aktivirati, stišati ili usporiti akcije gena. Najnoviji dokaz za tu teoriju, koja je poznata kao epigenetika, dolazi sa Sveučilišta Newcastle koje je analizirao gene djece u dobi između devet i 11 godina, koja su bila svrstana u dvije skupine: pretila i vitka djeca.

Analiza krvi
pokazala je da su djeca koja su kasnije postala pretila imala različite kemijske tragove već pri rođenju. Voditeljica istraživanja, dr. Caroline Relton kaže da njihovi rezultati pokazuju da je DNK označen i prije rođenja te da je to važna pretpostavka za naš stas i figuru u kasnijim godinama. Prethodna su istraživanja pokazala da su promjene u DNA u velikoj mjeri povezane s majčinom načinom života.