Zdravlje BOLNA TOČKA

Odlazak zubaru najtraumatičniji je ženama

  • Autor: tportal.hr
  • 15.3.2012 13:23:53
  • 15.3.2012 9:47:54

Posjet stomatologu mnogima je poprilično stresan i nemio događaj, no određeni ljudi toliko se boje stomatologa da su razvili pravu fobiju, a rezultati novoga istraživanja pokazuju kako je odlazak zubaru posebno traumatičan ženama srednjih godina

Znanstvenici sa Sveučilišta u Sydneyu otkrili su kako se stomatologa najčešće boje žene u srednjim četrdesetim godinama. Naime, prema riječima australskih znanstvenika, žene srednje dobi do svoje četrdesete najčešće su proživjele neka traumatična iskustva kod zubara te se toliko boje da na najmanji popravak ili čak rutinski pregled ne pristaju bez anestezije ili sedativa.

Voditeljica istraživanja, doktorica Avanti Karve, kaže kako žene jednostavno imaju predispozicije za razvijanje fobije od stomatologa, pa čak i ako nisu imale nikakvo loše iskustvo, piše Daily Telegraph.

'Strah od zubara je vrlo stvaran i ozbiljan problem i ne bi ga se trebalo umanjivati. Studijom smo došli i do saznanja kako osobi koja je razvila strah od zubara treba 17 dana kako bi zakazala termin dolaska, i to čak i u slučaju kad trpi jake bolove, dok osobama koje se ne boje zubara treba prosječno tri dana za rezervaciju termina dolaska', kaže doktorica Avanti Karve.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više