TEK IM JE 11 GODINA

Zbog mršavih zvijezda sve više curica na dijeti

22.04.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Čak jedna od pet 11-godišnjakinja je trenutno na dijeti, i to zbog porasta internetskih stranica koje objavljuju slike vrlo mršavih zvijezda, pokazalo je najnovije istraživanje

Istraživanje na 1500 djevojčica otkrilo je i da je trećina djevojčica u jednom trenutku već bila na dijeti. Pet posto ih je čak priznalo da su uvijek na dijeti jer su nezadovoljne oblikom i veličinom svog tijela. Na pitanje tko je kriv za njihovu opsjednutost kilogramima, jedna od tri djevojčice optužila je fotografije mršavih celebrityja koje gledaju u časopisima i na internetu. Četiri od pet djevojčica za opsjednutost mršavošću krivi svoje prijateljice.

'Djeca i tinejdžeri sve više su pogođeni svakodnevnim pritiskom da moraju oponašati zvijezde. Stoga mlade djevojke pokušavaju naći načine kako bi otkrile tajnu i postigle vitku liniju', rekla je Ellie Puddle, direktorica obiteljskog internetskog softvera za roditeljsku kontrolu CyberSentinel za Telegraph.co.uk.

'Roditelji moraju znati koje stranice posjećuju njihova djeca, ali moraju s njima i otvoreno razgovarati o njihovu tijelu, zdravoj prehrani i dijetama', rekla je Ellie.

Istraživanje je obuhvatilo djevojčice u dobi od šest do 15 godina, a poražavajuće je da jedna od tri 11-godišnjakinje misli da su predebele, dok također jedna od tri mrzi svoj trbuh.

Iako se još uvijek razvijaju i rastu, čak 19 posto zabrinuto je zbog izgleda grudi i dužine nogu. Svojim rukama nije zadovoljno 14 posto djevojčica, a 13 posto nesretno je zbog izgleda stražnjice. Do 11. godine djevojčice su već isprobale po čak tri dijete, među kojima je i poznata Atkinsonova dijeta.

O problemima s kilogramima raspravljaju s online prijateljima, a njih 33 posto na internetu traži i savjete o mršavljenju, proizvodima za mršavljenje i kalorijama.

'Roditelji moraju biti spremni na razgovor sa svojom djecom, o tome što posjećuju na internetu i što je prikladno za njih, a što nije. To može biti upozorenje da ne smiju razgovarati sa strancima niti koristiti proizvode bez znanja roditelja', upozorila je Ellie.