BEZ STRAHA OD ZLATNE DOBI

Što smo stariji, to smo zadovoljniji

12.03.2012 u 08:41

Bionic
Reading

Mladi bi trebali biti oni koji se najbolje zabavljaju, ali što smo stariji – postajemo sretniji, tvrde znanstvenici

Kad dosegnemo srednje godine opada fizička kvaliteta života, ali se zato povećava naše mentalno zadovoljstvo. Studija Sveučilišta u Warwicku, koju podupiru i neka prethodna istraživanja, pokazuje da naša razina sreće formira U-krivulju,dosegnuvši

svoju najnižu točku oko 45 godina, ali onda raste kako starimo, piše Daily Mail

Istraživači su analizirali uzorke načina života i zdravlja više od 10.000 ljudi u SAD-u i Velikoj Britaniji. Ocjenjivali su kvalitetu života pomoću osam različitih faktora, uključujući percepciju općeg zdravlja, boli, društvenoga funkcioniranja i mentalnog zdravlja. Dr. Saverio Stranges, koji je vodio istraživanje, kaže da se sreća može povećati s dobi jer smo razvili sposobnost suočavanja s problemima i svladali metode rješavanja poteškoća.

'Očito je da fizička kvaliteta života slabi s godinama, ali je zanimljivo da se mentalno stanje neće pogoršati nego poboljšati. Starije osobe imaju interne mehanizme pomoću kojih se bolje nose s poteškoćama ili negativnim okolnostima od mlađih osoba. Razlog možda leži u snižavanju očekivanja od života, jer će starije osobe manje vjerojatno očekivati nemoguće na osobnom i profesionalnom planu', kaže dr. Stranges.

Istraživanje je također pokazalo da oni koji spavaju između šest i osam sati dnevno obično imaju bolje fizičko i mentalno zdravlje od onih koji spavaju manje od šest ili više od osam sati.