Zdravlje OPAKO STEZANJE REMENA

Recesija nas čini sve mršavijima?

  • Autor: tportal.hr
  • 5.3.2012 11:19:32
  • 5.3.2012 10:05:58

Sudeći prema novoj studiji, recesija je doista mnoge prisilila na stezanje remena, doslovno. Naime, rezultati istraživanja pokazuju da se broj pretilih drastično smanjio

Istraživanje je pokazalo je da se broj pretilih osoba prepolovio u posljednje tri godine, odnosno nakon financijske krize 2007. godine, piše Daily Mail.

Ovi rezultati iznenadili su znanstvenike koji su očekivali da će se broj pretilih osoba povećati nakon što je gospodarska kriza utjecala na obiteljske prihode. Prethodne studije pokazale su da manjak novca ljude prisiljava na kupnju jeftinijih namirnica bogatih kalorijama – poput hrane za van ili polugotovih proizvoda, a upravo je to bio razlog zašto su siromašnije obitelji češće patile od prekomjerno nakupljenih kilograma.

Znanstvenici još uvijek ne znaju zašto rezultati najnovijeg istraživanja ukazuju na to da manjak novca smanjuje broj pretilih ljudi. No, taj učinak je zabilježen neovisno o prihodima obitelji, što upućuje na opći trend, a mogao bi biti znak da su poruke o važnosti zdrave prehrane napokon doprle do većeg broja ljudi koji su sve oprezniji prilikom kupnje namirnica.

Znanstvenici sa Sveučilišta Arizona podatke su prikupili proučavanjem 350 tisuća odraslih osoba u Sjedinjenim Američkim Državama, a potrebni podaci bili su ispitanikova visina, težina pomoću koji se računao indeks tjelesne mase. Svjetska zdravstvena organizacija smatra da je osoba pretila ako joj indeks tjelesne mase iznosi više od 30, a nekoliko kilograma viška ima ukoliko joj indeks iznosi između 25 i 30.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više