BORBA S KILOGRAMIMA

12 trikova uz koje ćete lakše izdržati dijetu

07.03.2012 u 09:32

Bionic
Reading

Mršavljenje je ozbiljan posao. Evo prijedloga kako ostati motiviran tijekom teških tjedana borbe s kilogramima

1. Priuštite si puno seksa
Prije svega, seks je jako zabavan, ali vas istodobno može održati da nastavite s mršavljenjem. Nakon orgazma oslobađaju se isti endorfini u mozgu kao kad  pojedete čokoladu, ali bez dodatnih kalorija. Istraživanja pokazuju zanimljivu

formulu: što više težine izgubite, bolji vam je seksualni život. Studija provedena na Sveučilištu Duke utvrdila je da čak i 10 posto manje težine rezultira značajnim poboljšanjima u svim segmentima seksualnog života: lakše se uzbuđujete, privlačniji se i više uživate u samom seksu, tvrdi članak na stranici magazina Women's Health.

2. Dajte obećanje
Teško je prekršiti obećanje koje ste dali pred puno ljudi. Jednostavno je: odlučite, obećajte i izvršite.

3. Uključite i kućnog ljubimca
Razmislite o usvajanju psa ako već nemate jednog. Istraživanja pokazuju da druženje sa psima može pomoći mršavljenju. Razlog je jednostavan: bez obzira na kišu, snijeg ili velike vrućine, morate se pokrenuti i izvesti psa nekoliko puta dnevno u šetnju. Štoviše, većina vlasnika ljubimaca kaže da ne žele iznevjeriti svog ljubimca koji mora u šetnju. To je još jedna verzija drugog pravila.

4. Zaplešite
Nedavna studija iz Američke udruge za proučavanje pretilosti otkrila je da će žene vjerojatnije ostati u programu vježbanja ako slušaju glazbu dok treniraju. Stranica Jogtunes.com omogućuje da odaberete tempo treninga i s nje možete preuzeti popise pjesama s određenim BPM-om (otkucajima u minuti) koji se podudaraju s otkucajima srca. Primjerice, ako vaše srce ima oko 150 otkucaja u minuti dok vježbate, odgovarat će vam Killersi i njihova pjesma 'Mr. Brightside'.

5. Odjenite svoju najužu, najseksi odjeću
'Savjetujem svojim klijenticama da izvuku haljinu koji nisu mogli nositi duže vrijeme', kaže Christopher Warden, osobni trener iz New Yorka. ' I samo izvlačenje te odjeće iz ormara služi kao vizualni podsjetnik na cilj koji pokušavate ostvariti.'

Nađite društvo za vježbanje, pa ćete manje propuštati treninge
6. Vježbajte s utezima teškima onoliko koliko ste kilograma izgubili
Odličan način da se ne vratite u stanje 'ma, što se ja mučim' jest da koristite utege koji su teški onoliko koliko ste kilograma izgubili. Nema šanse da zaboravite koliki ste dug put prošli kad morate odraditi tri serije vježbi za tricepse s utezima od četiri kilograma. Osjećate kako se mučite? E, to se inače nalazilo na vašoj stražnjici.

7. Nađite ekipu za podršku
Brojne su studije dokazale da vas podrška drugih ljudi može potaknuti da izgubite težinu. Nađite, dakle, prijateljicu koja će vas hrabriti u teškim trenucima.

8. Ne bacajte novce
Nećete propustiti posjet stomatologu iako je čišćenje kamenca najmanje zabavna stvar koju možete zamisliti. Zašto? Jer mu neće biti drago što se niste pojavili u zakazanom terminu. Razmislite o skupljoj članarini za treninge s osobnim treningom i vidjet ćete kako ćete naći vremena da rasporedite svoje obveze. Plaćajte treninge unaprijed: tko je lud da baca novce?

9. Budite redoviti na satovima vježbanja
Pridružite se grupnom vježbanju i sprijateljite sa svojim kolegicama na satovima jer će vas oni potaknuti da sudjelujete čak i kad vam se čini da imate energije kao kuhana riba. Uostalom, na mjestu gdje svi znaju vaše ime, bit će poznato da ste propustili trening.

10. Priuštite si masažu
Jedna je američka studija pokazala da će se žene koje prihvaćaju svoje tijelo vjerojatnije pridržavati zdravijih prehrambenih navika. Ma koliko to zvučalo dekadentno, u tome vam može pomoći masaža. Dopuštanje da vas dotakne druga osobe, čak i kad nemate idealnu težinu, pomoći će vam da se osjećate ugodnije u svom tijelu.

11. Suočite se sa svojim odrazom u zrcalu
Kada osjetite da ste se udebljali, vjerojatno ćete izbjegavati ogledala, no trebali biste učiniti suprotno. Studija objavljena u časopisu International Journal of Eating Disorders utvrdila je da terapija izlaganjima zrcalu može poboljšati vaš odnos prema tijelu i pomoći vam da se držite zdrave prehrane. Pokušajte sljedeće: razgovarajte sa svojim odrazom, a da pritom ne koristite negativne riječi. Primjerice, umjesto izjave: 'Imam debelu stražnjicu', kažite: 'Moj struk izgleda uže zahvaljujući mojim oblinama.'

12. Nacrtajte dijagram svojeg napretka
Mršavljenje je ozbiljan posao i trebali biste ga tako tretirati. Važite se svako jutro i zapišite brojku. U nekom od jednostavnih računalnih programa napravite grafikon koji će pokazivati vaš napredak tijekom vremena. Kad se obeshrabrite, jer, primjerice, niste izgubili ni pola kilograma u tjedan dana, pogled na grafikon potaknut će vašu motivaciju.