ZDRAVA PREHRANA

Jedite zelene banane, tjesteninu al dente i hladan krumpir

18.02.2012 u 14:17

Bionic
Reading

Priprema namirnica može biti ključna za iskorištavanje onog najboljeg što svaka od njih sadrži poput vitamina ili minerala

Vrsta hrane na vašem tanjuru nije jedino o čemu trebate razmišljati kada je u pitanju zdrava prehrana. Način na koji pripremate namirnice ili u kojem obliku ih konzumirate uvelike može utjecati na vaše zdravlje.

Britanski su znanstvenici tako ustvrdili da je krumpir najbolje jesti hladan. Naime, kada se krumpir skuha, stanice škroba nabubre i počnu se raspadati, zbog čega se lakše probavlja. Nakon što se ohladi pak, dio škroba poprima čvršću formu koji je teže probaviti, ali on poput vlakna završava u debelom crijevu te poboljšava regulaciju crijeva, tvrde u studiji istraživanja provedenog na Sveučilištu Oxford.

Ono što je definitivno sigurno jest da krumpir kuhan u ljusci zadržava puno više vitamina nego kad ga kuhate oguljenog.

Talijanski su pak znanstvenici otkrili da je najbolji način pripreme mrkve kuhanje u vodi. Prema njima, upravo takvom pripremom, za razliku od sirove mrkve ili one kuhane na pari, zadržava najviše karotenoida, antioksidansa koji tijelo koristi kako bi stvaralo vitamin A, neophodan za rast, reprodukciju i imunitet. S time se slaže i magistrica nutricionizma Meri Filipović iz savjetovališta Bioeliksir.

'Poželjno uz tako pripremljenu mrkvu dodati i maslinovo ulje odnosno kvalitetnu masnoću koja najbolje iskorištava taj betakaroten', dodaje Meri Filipović.

Nutricionistica Filipović je potvrdila i navode da je tjesteninu najbolje pripremati al dente jer, kada se konzumira u tom obliku, naše tijelo sporije razgrađuje škrob te se šećer postupno ispušta u krvotok, kao i to da se čaj treba kuhati najmanje minutu, a najviše pet minuta.

'Čaj ispusti ono što je korisno u to vrijeme, a ako ostane dulje u toploj otopini, ispušta i one gorke tvari i komponente koje za nas nisu poželjne', zaključila je Filipović.