VRIJEME JE ZA OBRAČUN

Svim sredstvima u borbu protiv celulita

28.04.2009 u 08:00

Bionic
Reading

S najmrskijim estetskim, ali i zdravstvenim problemom celulitom muku muče 'obične' žene, a nisu ga pošteđene ni sportašice, glumice, manekenke. Imaju ga tako neke od najseksi žena na svijetu, manekenka Cindy Crawford, sportašica Maria Sharapova, glumica Uma Thurman i mnoge druge holivudske ljepotice. San svake žene je glatka koža, a na to posebno podsjeća toplo vrijeme koje diktira kraću i oskudniju odjeću

U borbi s celulitom dopuštena su sva sredstva, a ono što je najvažnije za pobjedu je, osim uporne vanjske njege, i pametno djelovanje iznutra zdravom i uravnoteženom prehranom.

Glavni uzročnici pojave celulita su loša cirkulacija limfe i krvi, nakupljanje viška tekućine i toksina, nakupljanje viška masnog tkiva, genetska predispozicija, sjedilački način života, stres neadekvatna fizička aktivnost i hormonska neravnoteža.

Na nastanak celulita jako utječe i sjedilački način života

Stoga je celulit puno više od pukog estetskog problema. On je u jednu ruku bolest jer u kasnijim fazama zna biti jako bolan na dodir.

Prvo pravilo u borbi celulitom je strpljenje. Taj problem nastajao je godinama i nije nešto što može nestati jednim tretmanom neke čudotvorne kreme.

Kako bismo ga uspjeli iskorijeniti, potrebno je pokrenuti optok limfe te potaknuti izlučivanje viška tekućina i toksina iz tijela. Naravno, uz sve to treba biti ustrajan u kozmetičkoj njezi, pravilnoj prehrani, a u životni stil svakako treba uključiti i redovitu tjelesnu aktivnost. Sve te zdrave navike sigurno će vam biti odličan saveznik u borbi protiv hrapave narančine kore.

Prehrana je ključan faktor u borbi protiv ružne napasti. Tako bi takozvana anticelulitna prehrana, trebala sadržavati namirnice koje potiču probavu i iz organizma eliminiraju toksine i suvišne masti. Korisne su i namirnice koje sadrže dovoljne količine vitamina A, E, C i K jer oni poboljšavaju tonus kože i jačaju stjenke vena i kapilara.

Tako ananas, kivi, mango, papaja i grejp potiču stvaranje kolagena jačajući vezivna tkiva. Neka su istraživanja pokazala da veće količine vitamina C također djeluju na proizvodnju kolagena i jačanje vezivnog tkiva, pa u prehranu svakako uključite jagode, limune, naranče, crni ribiz i trešnje.

Namirnice koje pospješuju izlučivanje tekućine su šparoge, banane, krumpir i rajčice, dok vitamin A možete naći u brokuli, marelicama, špinatu, salati, mrkvi, jetri i tunjevini.

Vitamin E pomoći će poboljšanju prokrvljenosti celulitom zahvaćenih područja. Njega dosta ima u paprici, mlijeku, jajima, puretini, piletini i celeru.

U prehranu uključite što više zelenog povrća

Iz prehrane bi, naravno, bilo zdravo izbaciti bijelo, a uključiti integralno brašno i rižu, bogate silicijem koji također pridonosi jačanju vezivnog tkiva.

Namirnice bogate biotinom imaju blagotvoran utjecaj na kožu i čine je mekanom i elastičnom. Stoga u jelovnik svakako uvrstite cvjetaču, šampinjone, cjelovite žitarice, soju i leću.

U prehranu svakako uključite i dosta zelenog lisnatog povrća. Svoj doprinos borbi protiv celulita daju zeleni listovi prepuni lecitina koji obnavlja stanične membrane, vraća elastičnost i zaglađuje površinu kože.

Zobena kaša prepuna je vlakana. Odlična je jer stvara dugotrajni osjećaj sitosti. Kad je u pitanju borba s celulitom, ječam je izvrstan jer pomaže u bržem razgrađivanju masti, ugljikohidrata i kolesterola. Lako je probavljiv, ne deblja i čisti organizam.

Ako želite smanjiti narančinu koru, nije dovoljno samo konzumirati određene namirnice. Kako bi one bile što učinkovitije, trebate ih kuhati, a ne pržiti u dubokom ulju, a također se preporučuje hranu što manje soliti.
Trebalo bi izbjegavati i alkoholna i gazirana pića, suhomesnate proizvode i slatkiše.

Saveznik kojeg ne smijemo zaboraviti je voda jer pospješuje izmjenu tvari, pa je zaslužna za čišćenje organizma, dobar rad probavnog sustava, ali i za lijepu kožu.

Osim neadekvatne prehrane, i tjelesna neaktivnost jedan je od važnih uzroka nastanka celulita, a bez fizičke aktivnosti borba protiv mrske napasti neće biti potpuna. Naime, vježbanjem odnosno kretanjem tope se masne naslage, popravlja cirkulacija i opskrbljenost stanica kisikom te jača mišićno tkivo.

Trčite, plivajte, hodajte i potaknite cirkulaciju  i metabolizam

Samo pola sata vježbanja dnevno pospješit će izlučivanje toksina. Važno je znati da neke vježbe koje toniziraju mišiće mogu istisnuti masti na površinu, pa je i kod nekih sportašica vidljiv celulit. Odlučite se za plivanje, vožnju biciklom, trčanje ili neke druge aerobne vježbe.

Kako biste poboljšali cirkulaciju, prilikom tuširanja koristite četku ili grubi ručnik, čime ćete potaknuti cirkulaciju.

Slijeđenje ovih pravila trebalo bi postati vaš stil života jer borba s mrskim celulitom nikada ne prestaje. Krajnji rezultati najviše ovise o disciplini i upornosti u pridržavanju zdravih navika.