INDIJCI ZNAJU

Kari pomaže u borbi protiv senilnosti

17.02.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Konzumacija karija jedanput ili dvaput u tjednu mogla bi starijim osobama pomoći da se sačuvaju od senilnosti, pokazala su nova istraživanja

Istraživanje na voćnim muhama kojima su davali kurkumin, glavni sastojak indijskog šafrana, pokazalo je da su živjele 75 posto dulje. Njihovi su rezultati objavljeni u časopisu PLoS One i mogli bi objasniti zašto je demencija puno rjeđa među starijim osobama u Indiji, nego u zapadnim zemljama.

Alzheimerova bolest povezana je s nakupinama proteina od kojih se stvaraju amiloidni plakovi, što oštećuje neurone. Kurkumin nije u potpunosti uklonio plakove, ali je ubrzao formiranje nervnih niti smanjujući količinu međuprodukata, oligomera, iz kojih nastaju.

'Rezultati potvrđuju naše mišljenje da su oligomeri najštetniji za živčane stanice. Sad na životinjskom primjeru znamo da male molekule mogu utjecati na amiloidne oblike', rekao je Per Hammarstrom, profesor na Sveučilištu Linkoping u Švedskoj.

Nekoliko je teorija prema kojima oligomeri mogu pogoršati tijek bolesti. Prema jednoj tezi, oni ostanu 'uhvaćeni' kod živčanih spojeva sprečavajući signalne impulse, dok prema drugoj teoriji uništavaju moždane stanice 'bušeći' ovojnicu.

Kurkumin je izdvaja iz korijena indijskog šafrana i koristi se u medicini tisućama godina. Pomaže u probavi, u borbi protiv infekcije i čuva od srčanog udara. Nedavno se počeo testirati kao lijek protiv bolova, tromboze i karcinoma.