BOLNE POSLJEDICE

Razvod braka može ozbiljno narušiti zdravlje

16.02.2012 u 12:34

Bionic
Reading

Napadi panike, nesanica, bol u leđima, hiperventiliranje, pa čak i PTSP simptomi su koje može uzrokovati razvod braka ili prekid veze. Znanstvenici vjeruju da rastave uzimaju ozbiljan danak vašem zdravlju

49-godišnja glumica Demi Moore ozbiljno je ugrozila svoje zdravlje nakon raspada njezinog braka s Ashtonom Kutcherom. Jako je smršavjela, a nakon što je nedavno hospitalizirana nalazi se na rehabilitaciji. Britanska televizijska voditeljica,

42-godišnja Andrea McLean nedavno je pretrpjela napad panike nekoliko minuta prije nego što se trebala uživo pojaviti na ekranu: srušila se iza scene i nekontrolirano plakala. Bila je to emocionalna reakcija na raspad njezinog drugog braka koji je trajao dvije godine. No one nisu jedine žene čije je zdravlje ozbiljno ugroženo nakon prekida veze ili braka, piše Daily Mail.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Michiganu proučavali su ovaj fenomen 15 godina i ovih dana objavili studiju u kojoj se tvrdi da se razvedenim osobama brže narušava zdravlje nego osobama koje su ostale u braku.

Druge studije otkrile su da muškarci više pate od dugotrajnih zdravstvenih problema nakon razvoda ako se ponovno ne ožene, ali da zdravlje žena kratkoročno pati ozbiljnije zbog naglog gubitka statusa, financijske potpore i emocionalne sigurnosne mreže koju nudi brak.

U nedavnoj knjizi koja se bavi tim sindromima, američki profesor prava dr. David Pastrana tvrdi da svježe razvedene osobe prolaze kroz iste faze emocionalne neravnoteže, kao i osobe koje prolaze kroz proces žalovanja: moraju, naime, proći kroz fazu poricanja, ljutnje, depresije i prihvaćanja. On smatra da je važno da žene budu svjesne da moraju proći kroz taj period te da je nužno da zatraže pomoć i podršku. 'Razvod može, izvan svih naših očekivanja, utjecati na nas emocionalno, psihički i fizički', dr. Pastrana. 'Kao što tugujete za voljenom osobom koja ja umrla, tako morate proći kroz tugu koju donosi razvod. Prepoznavanje tih osjećaja i njihovo priznavanje ključno je za proces ozdravljenja. Nakon što osvijestite svoje emocije i stanje, na dobrom ste putu do njihova prevladavanja.'

Stručnjaci kažu da se malo profesionalne pozornosti posvećuje zdravstvenimposljedicama emocionalnih udaraca koji su posljedica razvoda.

Psiholog dr. James Lynch, autor knjige The Broken Heart: The Medical Consequences Of Loneliness (Slomljeno srce: medicinske posljedice usamljenosti) vjeruje da se veze između emocionalnog stresa i fizičkih bolesti tek počinju prepoznavati.

Istraživanja pokazuju da psihološki stres povećava štetan utjecaj slobodnih radikala - nestabilnih molekula koje napadaju zdrave stanice te se sve više vjeruje da slobodni radikali igraju ulogu kod srčanih bolesti, raka i drugih kroničnih bolesti.

Pod emocionalnim stresom tijelo proizvodi više hormona kortizola koji destabilizira imunološki sustav i čini ga manje sposobnim da se bori protiv bolesti. Prošle su godine znanstvenici sa Sveučilišta u Illinoisu tijekom tri mjeseca proučavali slučajeve 989 žena s dijagnozom raka dojke i pronašli vezu između stresa i bolesti. U studiji se tvrdi da žene izložene stresu imaju veću vjerojatnost da će razviti agresivniji oblik raka dojke

U studiji objavljenoj u časopisu American Journal of Epidemiology, znanstvenici su utvrdili da su stresni životni incidenti poput razvoda često povezani s povećanim rizikom od raka dojke. Terapeut Charlotte Friedman kaže da se problemi s kojima se suočavaju žene nakon razvoda razlikuju u odnosu na njihovoj životni stadij.
'Žene u tridesetim godinama najčešće brinu da će podići djecu', objašnjava.

'Kod starijih žene u pedesetim i šezdesetim godinama, anksioznost se javlja zbog straha da će biti same u starosti. One se osjećaju nevidljivo u vanjskom svijetu i ne mogu uzeti zdravo za gotovo da će pronaći nekog drugog s kim mogu podijeliti ostatak svog života.'

U Sjedinjenim Državama razvodi u kojem je došlo do ozbiljnih sukoba između partnera smatraju se tako stresnim da su klasificirani kao jedan od uzroka posttraumatskog stresnog poremećaja koji je obično povezan sa žrtvama nesreća ili vojnicima u ratnim zonama. Žene su izložene dvostruko većem riziku da će patiti od PTSP-a, koji uključuje simptome flashbacka, nesocijalnog ponašanja, pojačane anksioznosti, nesanice i psihosomatskh bolesti.

Čak i ako je žena sama donijela odluku da napusti brak, osjećaj krivice i praznina još uvijek mogu uzeti svoj danak. 'Brak može biti nesretan, ali još se uvijek morate suočiti s gubitkom', kaže Charlotte Friedman.