Zdravlje NOVO ISTRAŽIVANJE DOKAZALO

Antibiotici ne pomažu protiv sinusnih infekcija

Antibiotici ne pomažu protiv većine sinusnih infekcija iako ih liječnici rutinski prepisuju za te tegobe, vidi se iz nove američke studije

Istraživači koji su svoj rad objavili u časopisu Journal of the American Medical Association otkrili su da antibiotici ne ublažavaju simptome niti se pacijenti brže vrate na posao ako uzimaju antibiotike.

Antibiotici potiču evoluciju bakterija otpornih na lijekove pa su stručnjaci sve oprezniji kad je u pitanju prekomjerna potrošnja, osobito kad su u pitanju sinusne infekcije jer liječnici ne mogu odrediti je li bolest izazvala bakterija ili virus. Ako je infekcija virusna, antibiotici su bekorisni.

'Ne može se mnogo postići antibioticima', kaže Jane Garbutt s medicinskoga fakulteta u St. Louisu koja je vodila studiju.

'Umjesto da svima dajemo antibiotike u nadi da ćemo pogoditi i pacijente s bakterijskom infekcijom, bolje bi se bilo suzdržati od antibiotika i pozorno pratiti stanje', rekla je za reuters Health.

To znači da treba pratiti poboljšava li se bolesnikovo stanje, a ne upotrebljavati lijekove osim običnih analgetika. Osobe sa sinusnom infekcijom, s akutnim sinusitisom, imaju dugotrajne simptome nalik gripi, curi im iz nosa i osjećaju bol oko očiju, nosa ili u čelu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više