SAVJET STRUČNJAKA

Pobijedite neugodne menstrualne tegobe

13.02.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Konzumiranje zdravih namirnica dva tjedna prije početka menstruacije sprječava nastanak neugodnih simptoma s kojima se suočavaju brojne žene, tvrde znanstvenici

Hormonalna neuravnoteženost koja se javlja za vrijeme menstrualnog razdoblja može prouzročiti brojne neugodne simptome. No, pomoći ima! Znanstvenici sa sveučilišta Maryland Medical Center tvrde da konzumiranje zdravih namirnica dva tjedna prije početka menstruacije sprječava nastanak neugodnih simptoma poput boli u trbuhu, napuhnutosti te naglih promjena raspoloženja. Kako biste dobili najbolje moguće rezultate, donosimo vam vodič za prehranu stručnjaka sa sveučilišta Maryland Medical Center.

I cjelovite žitarice olakšavaju menstrualne tegobe


Hrana bogata vitaminom C
Vitamin C nalazi se brojnom voću i povrću, a poznat je po tomu što putem zdravih procesa potiče razvoj kolagena, jačanje imuniteta te proizvodnju važnih kemikalija u mozgu. Manjak vitamina C kod žena rezultira pojačanom hormonalnom neuravnoteženošću tijekom menstruacije te pogoršava simptome. Odlični izvori vitamina C su crvene papričice, kivi, papaja, kupus, krumpiri, sok od rajčice te agrumi – limun, naranče, mandarine, grejp… Ako si želite olakšati menstrualno razdoblje, nastojte svoju prehranu obogatiti upravo takvim namirnicama.

Cjelovite žitarice
Iako se mnogo govori o cjelovitim žitaricama, malo ljudi zna što su one zapravo. Dakle, cjelovite su žitarice one koje tijekom procesa obrade nisu izgubile svoja vrijedna nutritivna svojstva. One organizam snabdijevaju s velikim količinama vitamina, minerala i vlakana. Osim toga, blagotvorno djeluju i na razinu šećera u krvi. Suprotno od toga djeluju rafinirani ugljikohidrati koji dodatno pogoršavaju hormonalnu neuravnoteženost tijekom menstruacije. Upravo zato stručnjaci savjetuju da se umjesto rafiniranih ugljikohidrata konzumiraju cjelovite žitarice. Drugim riječima, neka se na vašem jelovniku nađu bulgur, ječam, pir, smeđa riža, divlja riža, zob i kokice. Kruh, žitarice, tjestenine, juhe i ostale namirnice od cjelovitih žitarica također su dobrodošle.


Hrana bogata vitaminom E

Vitamin E može se pronaći u namirnicama koje imaju bogata antioksidativna svojstva te su samim time odličan saveznik u borbi protiv najrazličitijih vrsta bolesti. Niska razina vitamina E u organizmu, pokazuje nekoliko istraživanja, povezana je s neuravnoteženošću hormona tijekom menstruacije. To znači da ako obratite pozornost na to i pojačate unos vitamina E, vaše menstruacije bit će manje bolne i neugodne, ali također i predmenstrualni sindrom.
Vitamin E može se pronaći u bademu, bademovu maslacu, ulju od pšeničnih klica, suncokretovu ulju, sjemenkama suncokreta, ulju šafranike, lješnjacima, kikirikiju i maslacu od kikirikija. Skromne količine vitamina E prisutne su i u sojinu ulju, brokuli, kiviju, rajčicama i špinatu.