MOTIVACIJE NIKAD DOSTA

Pozitivne poruke za uspješnije mršavljenje

29.06.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Negativno razmišljanje sigurno vam neće pomoći da se riješite viška kilograma i puni samopouzdanja skinete u bikini. Ponavljate li stalno u sebi ili naglas riječi poput 'ne mogu smršavjeti', 'ne mogu to jesti' ili 'ne mogu izdržati', nije ni čudo što ćete prestati s dijetom ili vježbanjem prije no ste osjetili prve rezultate

Kako ne biste izgubili volju za održavanjem zdrave prehrane, donosimo vam neke prijedloge kako se pametno motivirati

Zamijenite 'varala sam' s 'izabrala sam'
Opisujete li sebe kao varalicu zato što ste pojeli kolač u 19.30, osjećat ćete se još lošije. Tad imate osjećaj da je dijeta neodrživa, teška, a onda ćete lakše i pokleknuti. Umjesto da promislite da ste prevarili sami sebe, radije si recite da ste sami 'izabrali' pojesti kolač nakon dozvoljenog vremena. Takvo razmišljanje daje vam ponovno moć i stavlja vas u poziciju onoga koji vodi i sam odlučuje.

Kolaču je nekad teško odoljeti
'Ne mogu smršavjeti' zamijenite s 'ne mogu smršavjeti tri kilograma'
Ovo je važno zbog toga što prva izjava jednostavno nije točna. Gotovo svi ljudi mogu smršavjeti. No razmišljanje da ne možete mentalno vas blokira i stvarno onemogućava da izgubite suvišne kilograme. Postavite realne ciljeve koje možete postići, čak i ako se radi o samo jednom kilogramu. Nakon što postignete taj cilj, a hoćete, počet ćete vjerovati u sebe i možete nastaviti dalje.

Umjesto da mislite kako ste loši, budite ponosni na sebe
Karakterizirajući sebe kao neposlušnu osobu dajete si još prostora za takvo ponašanje. Tako ćete, umjesto da pojedete samo jedan kolač, promisliti da ionako ne možete izdržati, pa ćete pojesti još jedan. Budite ponosni jer ste se tijekom dana držali zdrave prehrane i odlučite da ćete sutradan pokušati izdržati cijeli dan. Uostalom, niste potpuno posustali, a malo zastranjivanje i nije tako strašno.Umjesto 'ne mogu to jesti', recite: 'Mogu to jesti'
Usredotočite se na svu ukusnu hranu koju možete jesti dok ste na dijeti i jedite zdravo. Dok god pazite na veličinu porcija, ništa nije strogo zabranjeno. Zapamtite, budete li na silu pokušavali izbjeći omiljenu hranu, samo ćete je još više htjeti. Mini porcije zadovoljit će želju, a neće utjecati na vašu liniju.