SLOMLJENA SRCA

Zašto 30-godišnjaci teže podnose razvod

01.02.2012 u 11:14

Bionic
Reading

Najviše je pogođeno zdravlje tridesetogodišnjih parova, dok će starije generacije kroz rastavu braka proći s puno manjim zdravstvenim posljedicama

Ponekad se čini da starije generacije imaju čvršći stav prema odnosima, no mlade osobe koje se razvedu trpe veće posljedice za svoje zdravlje od onih čiji brak puca u kasnijim godinama, pokazuje novo istraživanje.

Rezultati su to analize intervjua 1282 muškaraca i žena u dobi od 25 do 83 godine u periodu od 15 godina u kojem su ispitanici morali ocijeniti svoje zdravlje od slabe do odlične ocjene, a njihovi su odgovori uspoređivani s njihovim bračnim stanjem, piše Daily Mail

Otkriveno je da zdravlje osoba koje prolaze kroz rastavu braka ima primjetan pad, a više su patili oni od 35 do 41 godine, nego osobe rođene u isto vrijeme, ali kojima su se brakovi raspali kad su bili stariji. To sugerira da parovi poput Katy Perry i Russella Branda ili Kim Kardashian i Krisa Humphriesa mogu teže zdravstveno podnijeti razvod nego Jennifer Lopez i Marc Anthony ili Liz Hurley i Arun Nayar, koji su se razdvojili kad su bili malo stariji.

Studija objavljena u časopisu Social Science & Medicine također je utvrdila razliku u načinu na koji su različite generacije pogođene razvodom: oni rođeni pedesetih godina teže su to podnijeli od onih rođenih deset godina ranije.

Sociologinja, dr. Hui Liu sa Sveučilišta u Michiganu, koja je vodila istraživanje, kaže da zrelost koja dolazi s godinama može olakšati onima koji su malo stariji da lakše podnesu kraj braka. 'Očekivalo bi se da se s razvodom lakše nose mlađi jer se oni češće i razvode', rekla je i dodala da vjerojatni razlog leži u činjenici da su starije generacije bile pod pritiskom društva da ostanu u braku, pa su izlazak iz odnosa koji je bio nesretan doživjele kao olakšanje.

Općenito, istraživanje je pokazalo da su oni koji su prošli kroz razvod imali brži 'pad' zdravlja od onih koji su ostali u braku. Međutim, među onima koji su ostali rastavljeni tijekom trajanja studije pokazalo se da se njihovo zdravstveno stanje nije razlikovalo od onih koji su ostali u braku. 'To sugerira da na zdravlje ne utječe bračni status - jeste li u braku ili rastavljeni - već proces tranzicije od braka do razvoda koji je vrlo stresan', ističe dr. Liu.

Amanda McAlister, britanska odvjetnica specijalizirana za obiteljsko pravo, kaže da rijetko ima klijente kojima razvod nije stresan do nekog stupnja. Slaže se s autoricom studije da osobe koje se kasnije rastavljaju osjećaju olakšanje jer više nisu zarobljene u nesretnom braku iz kojeg su izašli jer je oslabio i zastario društveni pritisak da se mora ostati u njemu.

'Svakako sam primijetila i sve veću popularnost srebrnog razvoda, jer je generacija 50 plus shvatila da više nema nikakve socijalne stigme vezane uz rastavu braka.'