Zdravlje POVRĆE, RIBA I MASLINOVO ULJE

Konačna lista namirnica zdravih za srce

  • Autor: A. S.
  • 15.4.2009 8:23:31
  • 15.4.2009 7:00:00

Usporedivši dvjestotinjak studija u kojima su sudjelovali milijuni ljudi, znanstvenici su došli do zaključka da je lista namirnica zdravih za srce vrlo kratka. Sigurno je jedino to da povrće, orašasti plodovi i mediteranski način prehrane pozitivno utječu na srce

Nakon stotine objavljenih članaka o tome što je, a što nije zdravo za srce, znanstvenici su napokon došli do jedinstvenog zaključka – tek je za nekoliko namirnica dokazano da su zdrave za srce. A među njima se nalazi povrće, orašasti plodovi i mediteranski način prehrane.

Na listi loših namirnica našli su se ugljikohidrati poput bijelog kruha i masnoće poput onih koje se nalaze u kolačima i prženom krumpiru. Pod upitnikom i bez konkretnih dokaza još uvijek se nalaze meso, jaja i mlijeko za koje se još uvijek ne može utvrditi jesu li ili nisu dobri za srce.

Analiza dvjestotinjak studija objavljenih u raznim znanstvenim časopisima pokazala je da što se prehrane tiče još uvijek postoji siva zona namirnica o čijim se učincima još uvijek ne zna dovoljno.

Sigurno je to da je mediteranski način prehrane koji uključuje mnogo povrća, mnogo ribe, orašaste plodove, neprerađene žitarice, ribu i maslinovo ulje, mnogo zdraviji u usporedbi sa 'zapadnjačkim' načinom koji se uglavnom bazira na prerađenom crvenom mesu, rafiniranim žitaricama i mnogo masti.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više