SUBJEKTIVNO ISKUSTVO

Žene osjećaju intenzivniju bol od muškaraca

24.01.2012 u 14:02

Bionic
Reading

Mit je da muškarci osjećaju jaču bol od žena, tvrde rezultati velike studije

Iako se ponekad misli da muškarci ne mogu podnositi bol jednako kao žene, jer nisu prošli kroz porod, znanstvenici tvrde da to nije slučaj, piše britanski Telegraph. Analizirajući osjećaj boli više od 72.000 pacijenata koji su imali 47

zajedničkih zdravstvenih problema, otkriveno je da su u prosjeku žene izvijestile o većem osjećaju boli u 39 zdravstvenih problema.

Atul Butte s američkog sveučilišta Stanford koji je vodio studiju kaže da žene trpe veću bol u velikom broju medicinskih dijagnoza. 'U mnogim slučajevima razlika je bila cijeli stupanj na ljestvici od jedan do 10.' Objašnjavajući koliko je to velika razlika kaže da je jedan stupanj ona točka po kojoj klinički istraživači smatraju da lijek protiv bolova daje rezultate

Najveća je razlika primijećena kod problema sa zglobovima, s probavom, cirkulacijom i poremećajima disanja. Ta je studija otkrila da žene prijavljuju još jače bolove za vrijeme migrene nego što su tvrdila prethodna istraživanja.

Ako žena prolazi kroz jače iskustvo boli od muškaraca, to bi liječnici trebali uzeti u obzir, piše Butte i njegovi kolege u studiji objavljenoj u časopisu Journal of Pain. 'Naši podaci podržavaju ideju da spolne razlike postoje te da bi liječnici trebali obratiti povećanu pozornost na to', napisali su.

Međutim, stručnjaci za bol još uvijek nisu sigurni prolaze li doista žene kroz iskustvo jače boli. 'Možda je riječ o tome da su muškarci društveno programirani da budu mačo te ne priznaju koliko boli stvarno osjećaju', objašnjava Butte. 'Problem je u tome da je bol subjektivno iskustvo koje se razlikuje od osobe do osobe i nije je lako nedvosmisleno identificirati na ljestvici', kaže Butte.

'Muškarci primjerice mogu izvijestiti o manjoj boli ako ih o tome ispituje žensko bolničko osoblje.' Iako nova studija to nije posebno proučavala, prethodna su istraživanja pokazala da percepcija boli kod žena varira tijekom menstrualnog ciklusa. Vjeruje se da se to događa prvenstveno zbog varijacija u razini ženskog spolnog hormona estrogena. Tijekom poroda estrogen preplavi tijelo, što izazva otpuštanje endorfina koji u mozgu potiskuje prijem signala boli. U normalnom ciklusu razina estrogena doseže vrhunac neposredno prije ovulacije, a spušta se kad počne krvarenje, piše Telegraph.