TOP PET NAMIRNICA

Koja je hrana ključna za uspješno mršavljenje

19.01.2012 u 08:28

Bionic
Reading

Dosadno, ali istinito je da za uspješno skidanje kilograma morate više vježbati i manje jesti. Ta dobitna kombinacija nikada neće izaći iz mode jer je istinita. Srećom, uz mukotrpni rad i odricanje lakše je sve proći ako imate nekoliko zgodnih savjeta da lakše prebrodite dan i brzo zapazite rezultate

Nutricionistica Brierley Wright, koja piše za časopis Eating Well, kaže da je ključ uspješnog skidanja kilograma što veći unos vlakana u tijelo. Vlakna najviše ima u voću i povrću, za koje je poznato da bi trebali svakodnevno biti na našem meniju. Osim iz voća i povrća, vlakna možemo dobiti i iz cjelovitih žitarica. Zato je važno da uz povećan unos vlakana pijete dovoljno tekućine kako ne biste imali problema s probavom.

Nedavno je i istraživanje objavljeno u Journal of Nutrition pokazalo da redovit unos vlakana u organizam pomaže održavanju tjelesne težine te u borbi s viškom kilograma. Kroz dvogodišnju studiju znanstvenici su došli do zaključka da osam grama vlakana na tisuću unesenih kalorija u tijelo potiče gubitak do dva kilograma. Evo nekih namirnica koje lako možete uvrstiti u svakodnevni meni, a imaju dovoljno vlakana.

Mahune

Možete ih pripremiti na različite načine, od variva do salate, a jedna šalica mahuna ima oko četiri grama vlakana. Osim što su dobre za održavanje tjelesne težine, zdrave su i za kosti jer imaju vitamin K. Dnevna preporučena doza mahuna za čvršće kosti je četvrtina šalice.

Juha od bundeve je ukusna i zdrava
Slatki krumpir

Najbolje ga je konzumirati srednje pečenog, narezanog na ploške, s koricom. U jednom krumpiru veličine računalnog miša ima samo 103 kalorije i pet grama vlakana. Osim vlaknima, slatki krumpir bogat je vitaminom A koji je važan za zdravlje očiju te vitaminom C, E, željezom, kalijem, magnezijem, karotenom i luteinom.

Bundeva

Ovo je namirnica koju također možete pripremiti na puno načina, a u zimsko doba lijepo će vas okrijepiti juha od bundeve. U jednoj šalici ima oko tri grama vlakana, a bundeva također ima vitamine C, E i A te kalij.

Jabuke

Idealna zimska voćka koju lako možete ponijeti sa sobom i pojesti na poslu ili bilo gdje drugdje. Jabuka srednja veličine ima oko četiri grama vlakana, a ima i vitamin C koji nam dobro dođe zimi te kalij.

Slanutak

Još jedna namirnica koja je izvrsna u zimsko doba je slanutak. Možete ga raditi kao varivo, na salatu ili ga skuhajte pa napravite paštetu s malo maslaca i soli. Tako imate namaz za ukusan doručak ili večeru, a može potrajati nekoliko dana spremljen u hladnjaku. Slanutak ima čak osam grama vlakana u ¾ šalice, stoga ga probajte redovno uvrstiti u svoj meni. Osim vlakana, ima vitamin B6 i folnu kiselinu.