Zdravlje ŠETAJTE, TRČITE, HODAJTE

I umjereno vježbanje štiti od raka dojke

  • Autor: A. B.
  • 14.4.2009 11:42:11
  • 14.4.2009 10:00:00

Ranije studije pokazale su kako žene koje intenzivno vježbaju mogu smanjiti rizik obolijevanja od raka dojke. Razlog je smanjena proizvodnja estrogena, čime se smanjuje neravnoteža estrogena u tijelu. Najnovija istraživanja dokazuju da čak i umjereno vježbanje može smanjiti rizik obolijevanja od raka, ali i drugih bolesti

Tijekom istraživanja na Sveučilištu Južna Karolina, znanstvenici su pratili 14.000 žena u dobi od 20 do 83 godine koje su tijekom višegodišnjeg istraživanja radile aerobne vježbe.

Žene koje su bile loše fizičke kondicije imale su tri puta više šanse da obole od raka dojke od onih koje su vježbale.

Kako bi bili u formi, kažu znanstvenici, potrebno je samo trideset minuta aerobnih vježbi dnevno. Svaka aktivnost pri kojoj se osoba kreće te tako ubrzava rad srca i pluća, poput šetanja, čišćenja, trčanja, vrtlarenja i plesanja, može se okvalificirati kao aerobna vježba.

Dakle, kako bi bili što zdraviji nije potrebno sate provoditi u teretani na pokretnoj traci. Aerobne vježbe mogu biti vrlo ugodne i korisne, potiču cirkulaciju kisika u krvi te smanjuju krvni tlak, razinu kolesterola, mogućnost oboljenja od dijabetesa ili bolesti srca. Popravljaju raspoloženje i potiču koncentraciju.

Znanstvenici kažu da samo 15 minuta mahanja rukama, kao da dirigirate orkestrom, može bitno pridonijeti boljoj fizičkoj kondiciji.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više