JESTE LI PROBALI BAŠ SVE?

Kako prestati pušiti

03.02.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Iako su australski istraživači analizirali preko 500 studija o prestanku pušenja i dokazali da je u tom procesu najvažnija čelična volja, uz to postoje još neke metode koje ovisnicima o nikotinu mogu olakšati borbu protiv pušenja, sačuvati zdravlje, ali i budžet

Poznato je da je za prestanak pušenja ključan element snažna volja i odlučnost. No čak i uz to odvikavanje od cigareta nije nimalo jednostavno. Srećom, danas postoje metode koje olakšavaju borbu s tom teškom ovisnošću. Predstavljamo vam neke od njih.

Terapija laserom
omogućuje prestanak pušenja metodom laserske akupunkture koja se dokazano uspješno primjenjuje u zapadnoeuropskim zemljama. Potreban je jedan tretman u trajanju od 90 minuta koji se provodi u akupunkturnim točkama oba uha, nakon čega pušač prestaje imati potrebu za cigaretom jer se stimuliraju akupunkturne toče koje direktno utječu na simptome ovisnosti koju pušenje izaziva.

'U 85 posto slučajeva jedan tretman je dovoljan za uklanjanje ovisnosti o cigareti i pušenju, a u ostalih 15 posto slučajeva provodi se drugi tretman koji je u tom slučaju besplatan. Prema dosadašnjem iskustvu, kao i prema znanstvenoj studiji Sveučilišta Middlesex iz Velike Britanije, metoda laserske akupunkture je potvrđeno najučinkovitija metoda za prestanak pušenja i potvrđena je njena učinkovitost u samo jednom tretmanu u navedenih 85 posto slučajeva, odnosno u preostalih 15 posto u drugom', rekla nam je Aleksandra Kralj, koja provodi tu terapiju, dodavši da je u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Austriji terapija laserom najpopularniji način za prestanak pušenja.

Alternativne metode poput bioenergije ili hipnoze nerijetko stvaraju predrasude ili strahove, no ipak su često korištene za prestanak pušenja. Iako se hipnoza definira kao promijenjeno stanje svijesti ukojem osoba djeluje kao da spava ili da je u transu, hipnotizirana osobane čini ništa protivno svojoj volji. Istraživanja aktivnosti mozgapokazuju da tijekom seansi hipnoze pacijenti pokazuju visoku razinuneurološke aktivnosti.

Na pitanje koja je najbolja metoda za prestanak pušenja, dr. sc. MartaČivljak iz Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar ističe da ona nepostoji. 'Nema najbolje metode, to je vrlo individualno. Mogu reći da jenajučinkovitija nikotinska zamjenska terapija uz individualnuterapiju', rekla je i naglasila da je nikotin droga isto kao i heroinili kokain pa kada je pacijent na nikotinskoj terapiji, ipak zadovoljavasvoj mozak koji je o njemu ovisan i na koji je navikao.

Od nikotinske terapije tu su gume za žvakanje. Žvakaće gume s nikotinom koriste se svaki put kada se osjeti jaka želja za cigaretom, a na tržištu postoje u različitim jačinama i njihov odabir ovisi o broju cigareta koje se dnevno popuše, tako da je potrebna konzultacija s liječnikom zbog odabira. Guma se žvače dok okus ne postane prejak, zatim se nekoliko trenutaka drži u ustima dok ne oslabi, i ponovo žvače. Već nakon 1-2 sata može se upotrijebiti nova guma za žvakanje.

Na tržištu su dostupni i transdermalni flasteri. Riječ je o nikotinskim transdermalnim flasterima s dvije jačine, ovisno o broju cigareta koje osoba dnevno popuši. Lijepe se ujutro, nakon buđenja, na tijelo te tijekom dana otpuštaju kontroliranu količinu nikotina. Prije spavanja flaster se ukloni, a ujutro se stavlja novi. Nikotin koji se postepeno i kontrolirano otpušta u tijelo smanjuje simptome apstinencije koji se javljaju u procesu prestanka pušenja kao što su glavobolja, mučnina i nervoza.


Martu Čivljak iz Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar pitali smo za koju terapiju smatra da je najučinkovitija. 'Fizička apstinencija traje tjedan dana,nakon čega slijedi psihička koja bi u pravilu trebala trajati do šestmjeseci. Apstinencijska kriza donosi nemir, nesanicu, drhtavicu,razdražljivost, nervozu, zato su nakon tih tjedan dana fizičkeapstinencije potrebna grupna savjetovanja. Iako bi nakon šest mjeseci osoba trebala biti psihički oslobođena od nikotina, u praksi jenešto drugačije pa to zna potrajati i do godine dana', rekla je dr.sc.Marta Čivljak.

Za sve one koji moraju zadovoljiti potrebu da drže nešto u ruci, tj. u ustima, odličan izbor je električna cigareta koja funkcionira kao mali uređaj za proizvodnju pare, a izgleda kao duhanski dim. Izmjenjivo nikotinsko punjenje sadrži uložak natopljen e-tekućinom. Ona je alternativa tradicionalnim cigaretama koja pušaču daje željenu količinu nikotina svakim uvlačenjem i nije dokazan način za prestanak pušenja. E-pušenje je zdravija alternativa pušenju. Uglavnom se stručnjaci slažu u tome da ni nikotin nije dobar za zdravlje, ali nije ni odgovoran za najteže zdravstvene probleme koji nastaju zbog pušenja cigareta. Glavne tvari sadržane u e-tekućini su nikotin, biljni glicerol ili propilen glikoli i određeni okus.

Kada je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) testirala 19 varijanti elektronskih cigareta, upozorila je da je zabrinuta zbog sigurnosti tih proizvoda. Neki stručnjaci tvrde da sadrže opasnu količinu kancerogenih i toksičnih tvari, a problem je to što privlače i djecu.