UČINKOVIT ANTIOKSIDANS

Otkrivena tajna zdravlja koja se nalazi u orasima

12.01.2012 u 11:37

Bionic
Reading

Sezona blagdana i prekomjernog uživanja u slasnoj hrani je iza nas, no to ne znači da se moramo odreći svih blagodati u kojima smo uživali posljednjih tjedana. Orasi su ta zdrava namirnica u kojoj bi trebalo uživati cijele godine

Znanstvenici sa Sveučilišta u Scrantonu u Pennsylvaniji provedenim istraživanjem otkrili su brojne dobre i zdrave strane oraha. Svakodnevno grickanje nekoliko oraha može znatno pomoći u obrani od brojnih bolesti, ali i od nižeg kolesterola. Orasi sadrže velik udio polifenola, antioksidansa koji štite tijelo od molekula koje oštećuju tkivo. U usporedbi s ostalim sličnim orašastim plodovima, upravo orasi sadrže najviše polifenola, piše The Daily Mail.

Brazilski orasi i pistaciji po razini polifenola najbliži su orasima, a indijski oraščići i lješnjaci, za razliku od oraha, imaju nešto niže razine antioksidansa. Profesor Joe Vinson sa Sveučilišta u Scrantonu kaže da upravo orasi sprečavaju nastanak 'lošeg' kolesterola. 'Orasi su po korisnim sastojcima u višem rangu od brazilskih oraha, pistacija, kikirikija, badema, indijskih oraščića i lješnjaka. Orasi u svakoj kombinaciji, pa čak i oni prženi, imaju veću razinu polifenola od ostalog orašastog voća', kaže profesor Joe Vinson.

No bez obzira na dobrobiti oraha, znanstvenici tvrde da je kikiriki ipak popularniji i omiljeniji među kupcima u Europi, pa se tako njih čak 45 posto češće odlučuje na kupnju kikirikija.

Studija je otkrila i da je razina antioksidansa u popularnom maslacu od kikirikija puno niža nego u preprženim orasima. Profesor Vinson kaže da su orašasti plodovi bogati vlaknima, imaju malo zasićenih masti, no imaju veliku količinu nezasićenih masti i antioksidansa. 'Orašasti plodovi su hranjiva grickalica koja osigurava organizmu hranjive tvari i antioksidanse, no porcije ne bi trebale biti velike. Dnevno je, naprimjer, sasvim dovoljno pojesti sedam oraha', kaže profesor Vinson.