NAJČEŠĆA PITANJA

Raskrinkavamo mitove o prehladi i gripi

12.01.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Iako je znanost otkrila puno toga, mnogi još vjeruju da se gripa liječi antibioticima te da izlazak na hladan zrak mokre kose uzrokuje gripu

S prehladom i gripom borimo se iz godine u godinu. No, iako je znanost otkrila puno i o prehladi, ali i o gripi, mnogi još uvijek vjeruju u mitove koji se prenose s koljena na koljeno, piše Womenshealthmag.com. Kako ne biste i dalje raspolagali netočnim informacijama, donosimo odgovore stručnjaka na neka od najčešćih pitanja vezanih uz gripu i prehladu.

Uz gripu i prehladu još se uvijek vežu mnogi mitovi
Vitamin C neće zaustaviti prehladu
Iako mnogi tvrde da je vitamin C dobra prevencija, činjenica je da neće zaustaviti prehladu. Vitamin C može donekle skratiti trajanje prehlade, ali neće ublažiti simptome niti ih spriječiti.Ostanak u zatvorenom prostoru ne nudi zaštitu
Boravak u zatvorenom prostoru veći je izvor zaraze prehladom nego boravak vani. Najčešći izvori zaraze su računalni miševi koji skrivaju viruse. I ne govorimo samo o miševima na poslu, nego i onima koje imate doma.

Boravak u hotelskoj sobi uzrokuje gripu?

Površine u trećini hotelskih soba obiluju mikrobima i do 24 sata nakon što zaražena osoba napusti taj prostor. Možete se zaštiti tako da alkoholnim maramicama prebrišete površine koje ćete dodirivati, poput prekidača za svjetlo.

Korištenje stare četkice za zube uzrokuje gripu?
Ovo je pogrešno vjerovanje. Nije nužno baciti četkicu za zube nakon što prebolite prehladu ili gripu jer vam imunitet stvori antitijela koja vas štite da se ponovno ne razbolite.

Pileća juha olakšava simptome gripe i prehlade?

Osim što ima placebo učinak jer smo uvjereni da nas liječi, pileća juhica pročišćuje dišne putove. Naime, kad ste nad njom, tekućina se od topline puši i to vam zaista olakšava disanje koje je obično problematično tijekom prehlade ili gripe.


Gripa dolazi ako izađete na hladan zrak vlažne kose?
To je samo još jedan mit. Dakako, ovo nije preporuka da zimi izlazite s mokrom kosom, ali stručnjaci kažu da mokra kosa i hladan zrak nemaju nikakve veze s gripom, već s prehladom. Kao što je poznato, gripu uzrokuje virus.

Antibiotici liječe i prehladu i gripu?
Ovo je vrlo rašireno uvjerenje, ali je unatoč tomu pogrešno. Antibiotici liječe bakterijska oboljenja, a gripa i prehlada ne ulaze u tu kategoriju. Inače, stručnjaci upozoravaju da nije dobro često uzimati antibiotike jer s vremenom se tako slabi njihovo djelovanje.

Ne morate se cijepiti protiv gripe svake godine?
Zapravo biste trebali ako ne želite zaleći na nekoliko dana, tako barem tvrde stručnjaci. Cjepivo protiv gripe nije jednokratno i ne traje cijeli život, te se zato preporučuje svake godine uoči sezone gripe.

Nije dobro vježbati za vrijeme prehlade?
I da i ne. Tjelovježba je dobra za imunitet i, ako i inače redovito vježbate, nema potrebe da prestajete za vrijeme prehlade, osim ako nemate jako visoku temperaturu i osjećate se malaksalo. No, ako inače ne vježbate i želite početi baš za vrijeme prehlade – nemojte jer ćete tako samo dodatno opteretiti organizam.

Najučinkovitiji način borbe protiv bakterija i virusa koji izazivaju gripu je redovito i učestalo pranje ruku. Tijekom pranja ruku potrebno ih je dobro i temeljito nasapunati i isprati. Higijeni ruku posebna pažnja bi se trebala pridavati svakako nakon doticanja površina kao što su kvake, daljinski upravljači, novac, ali i poslije vožnje javnim prijevozom