ODABRALI STRUČNJACI

Ovo su top tri dijete za 2012. godinu

05.01.2012 u 10:40

Bionic
Reading

Dvadeset i dva američka stručnjaka izabrala su najbolje dijete koje su prvenstveno morale zadovoljiti zdravstvene kriterije, a potom i one koji se odnose na gubitak kilograma

Prema ljestvici U.S. News & World Reporta, najbolja dijeta 2012. je DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension).

Ova je dijeta drugu godinu zaredom proglašena najboljom, a prvenstveno je namijenjena osobama koje pate od visokog krvnog tlaka i dijabetesa. No prihvatili su je i ljudi bez zdravstvenih problema jer obiluje zdravim namirnicama.

Drugo mjesto pripalo je dijeti TLC (Therapeutic Lifestyle Changes). Ovoj dijeti cilj je smanjiti kolesterol pa je prvenstveno namijenjena onima koji imaju srčanih tegoba. No sjajna je i kao preventiva takvih bolesti.

Na trećemu mjestu je dijeta Mayo Clinic koja jedina od prve tri ima prvenstveno za cilj gubljenje kilograma. Riječ je o dijeti kojom se nastoje promijeniti nezdrave životne navike te kreirati nove – bolje i zdravije.

Izbor najboljih dijeta napravila su 22 stručnjaka s različitih polja, a odlučivali su na osnovi brojnih kriterija poput zdravstvenih svojstava, jednostavnosti, dugoročnog rješenja i nutritivne vrijednosti. Inače, na popisu se nalazi 25 dijeta.

Među dijetama kojima je jedini cilj mršavljenje, top tri mjesta zauzele su dijete Weight Watchers, Biggest Loser te Jenny Craig. Pri izboru ovih dijeta odlučujući kriterij bio je gubitak kilograma, a najbolji rezultati zabilježeni su među te tri.