ZDRAVA HRANA

Kako povećati razinu dobrog kolesterola

10.01.2012 u 09:27

Bionic
Reading

Pravilnim odabirom namirnica možete povećati razinu dobrog kolesterola koji pomaže održavanju zdravlja

Većina ljudi uz riječ kolesterol veže negativne asocijacije, ali nije svaki kolesterol loš. Osim lošeg kolesterola (LDL), postoji i onaj dobri – HDL kolesterol. Uz njegovu pomoć smanjuje se nagomilavanje kolesterola na stijenkama krvnih žila, ali i vjerojatnost razvoja kardiovaskularnih bolesti. Kako biste povećali razinu dobrog kolesterola u organizmu te si na taj način osigurali dobro zdravlje, unesite promjene u stil života. Health central daje nekoliko preporuka koje vam mogu pomoći u tome.

Zeleno lisnato povrće dobro je za podizanje razine HDL kolesterola u tijelu


Zdrave masti
Kao prvo, ograničite unos zasićenih masti jer su loše za vaše zdravlje, a također utječu i na HDL kolesterol tako da ga reduciraju. Dakle, treba izbjegavati prerađenu hranu poput keksa i krafni, ali i krumpiriće i margarine. Kao drugo, pojačajte unos zdravih masti koje su bogate omega 3 masnim kiselinama. Dakle, neka se na vašem jelovniku što češće nađe maslinovo ulje, lješnjaci, avokado, svježa tuna, sardine i losos.

Tamna čokolada
Nekoliko je istraživanja pokazalo da tamna čokolada povećava razinu HDL kolesterola u organizmu. Ako planirate češće konzumirati tamnu čokoladu, pripazite jer ipak broji puno kalorija. I pazite da je riječ o zaista tamnoj čokoladi s visokim udjelom kakaa.

Vitamin D i kalcij

Osobe koje uzimaju vitamin D i kalcij kao nadomjestak prehrani imaju povećanu razinu HDL kolesterola u tijelu, pokazalo je istraživanje američkih znanstvenika. Dakako, organizam ima koristi i od prirodnih namirnica koje sadržavaju kalcij i vitamin D poput mliječnih proizvoda,

zelenog lisnatog povrća, ribe i marelice.

Niacin (vitamin B3)

Niacin, kako je pokazalo istraživanje, podiže razinu HDL kolesterola u organizmu, i to za 30 posto. Ako patite od nedostatka dobrog kolesterola, možete podići njegovu razinu uzimanjem nadomjestka niacina, i to 500 miligrama dnevno. Niacin se nalazi i u gljivama, lješnjacima, piletini, govedini, tuni, jajima i mahunarkama.

Alkohol
Alkohol također povećava razinu dobrog kolesterola, ali neka vam to ne bude opravdanje za pretjerano uživanje u alkoholu. Čaša vina dnevno uz objed prihvatljiva je mjera, ali svako pretjerivanje rezultirat će opasnim posljedicama.