SMARTPHONE DIJETA

Što nam sve pomaže pri skidanju kilograma?

29.12.2011 u 09:10

Bionic
Reading

Tehnike su razne, a problemi uvijek isti – američki istraživači napravili su istraživanje što nam pomaže, što nas motivira, što nas vodi naprijed kada zaključimo da je vrijeme za skidanje kilograma

Dok smo na dijeti, većina nas jede više povrća i voća, velik broj izabire neku isprobanu dijetu, a svaki četvrti Amerikanac pomoć traži u smartphone aplikacijama. Tako kažu rezultati istraživanja čije rezultate donosi Los Angeles Times, a provedeno je u Sjedinjenim državama na 3200 ispitanika, koji su iznijeli svoja iskustva s pokušajima da se dovedu u tjelesnu formu.


Kako je ostalo svega nekoliko dana do 2. siječnja, kada masovno krećemo u boj za povratak dobroj formi, možda vas neki od rezultata nadahne da krenete u dobrom smjeru. Čak 2680 ispitanika dosad je u životu isprobavalo poznate dijete. Polovina ispitanika slijedila je upute popularne stranice Weight Watchers. Više od četvrtine iskušalo je dijete s redukcijom ugljikohidrata (ne uključujući Atkinsovu).

Kada odluče smršaviti, velika većina (74 posto) u svojoj prehrani povećava udjel voća i povrća. Podjednak broj (71 posto) pazi kolike su im porcije, a 69 posto smanjuju šećer u prehrani i pićima. Manje popularna metoda je puno malih obroka (34 posto ljudi to je iskušalo). Na pitanje što ih motivira da ustraju, 76 posto zamišlja koliko će bolje izgledati i osjećati se s manje kilograma, dok jednak broj razmišlja o zdravstvenim prednostima koje donosi vitka linija.

Metoda koja je najbolje djelovala bila je podsjećanje na napredak koji su postigli – i pokazalo se da su oni koji su se na taj način hrabrili u prosjeku duže ustrajali na odabranim dijetama. Tu je dobro imati dnevnik dijete, u koji bilježimo što smo jeli, kako smo vježbali i koje smo rezultate na vagi uočili. Također, postoji cijeli niz kompjutorskih programa i aplikacija za smartphone koje pomažu da vodite evidenciju.

No svaka dijeta koju odaberete ima i drugu stranu medalje: nuspojave koje vas tjeraju da odustanete. Ne volite hranu koja je na propisanom jelovniku ili ste nesretni što je upravo vaše omiljeno jelo najstrože zabranjeno.

Ispitanici koji su sudjelovali u istraživanju kažu da je podvrgavanje dijetama svakako imalo dugoročne koristi za njihovo zdravlje: usvojili su prehranu s više voća i povrća, više su razmišljali o kalorijskoj vrijednosti hrane koju jedu, čak i kada je dijeta prestala. Nezanemariv postotak tvrdi da su trajno usvojili naviku vježbanja. Pa ako je samo i to – već je puno.