ALI I DULJE ŽIVJETI

Što manje jedete, bolje ćete pamtiti!

20.12.2011 u 09:14

Bionic
Reading

Ako budete manje jeli, imat ćete bolje pamćenje, otkriva najnovije istraživanje

Kakve veze ima vaša linija s mozgom? Kako pokazuje najnovije istraživanje, itekakve! Ako se nakon večere umjesto desertom počastite kavom, nagradit ćete svoj struk vitkom linijom, ali jednako tako ćete nagraditi i svoj mozak. Naime, talijanski znanstvenici proveli su istraživanje koji su htjeli utvrditi kakva je povezanost između smanjenoga unosa hrane i dugovječnosti, ali i

boljeg funkcioniranja mozga.

Znanstvenici već dulje vrijeme znaju da postoji taj fenomen o povezanosti tjelesne težine odnosno unosa hrane i pamćenja, ali i boljeg zdravlja. Problem je bio taj što im dosad nije polazilo za rukom pronalaženje konkretnih dokaza.

Talijanski znanstvenik Giovambattista Pani u svojemu se istraživanju odlučio koncentrirati na protein CREB1 za koju se smatra da je iznimno važan u funkcioniranju mozga, točnije u onim njegovim dijelovima koji su zaduženi za pamćenje i učenje.

Pani je istraživanje proveo na miševima i to tako da im je smanjio unos kalorija za od 25 do 30 posto – kod ljudi bi to bilo oko 600 kalorija manje. Dokazao je da smanjeni unos kalorija rezultira boljim sposobnostima učenja. Naime, takav način prehrane potiče stvaranje većih količina proteina CREB1.

Šalica čaja ili kave može biti također iznimno korisna s obzirom na to da je istraživanje pokazalo da i sastojci u tim napicima poboljšavaju proizvodnju proteina CREB1.

'Smanjeni unos kalorija o kojemu govorimo nije toliko težak, to je kao da nakon večere ne pojedete kolač. Kao što smo dokazali, koristi su velike. Ova naša otkrića mogu puno pomoći u razvoju terapija koje će nam omogućiti da dugo imamo mlad i zdrav mozak', istaknuo je dr. Pani za časopis Proceedings of the National Academy of Sciences