VRHUNSKO VINO KONTROLIRANOG PODRIJETLA

Blatina de Broto - vrhunsko suho vino

16.12.2011 u 11:26

Bionic
Reading

Na velikom prostoru hercegovačkog krša, od gornjeg toka Neretve pa do Jadranskog mora, vinogradi zauzimaju pitome oaze koje su čovjek i priroda stvarali tisućama godina. Vinogradarstvo/vinarstvo je oduvijek bilo osnov preživljavanja hercegovačkog seljaka - glavna grana poljoprivrede, a može se reći i način života ovdašnjih ljudi. Hercegovački vinari danas žele i hoće biti prepoznati po jedinstvenim sortama u vinarskom svijetu i prezentirati se kroz vino koje u sebi nosi miris zemlje i žestinu hercegovačkog sunca

Vinarija Čitluk je najveća vinarija u državi, s kapacitetom od 110.000 hl, a prima grožđe s 350 ha nasada s različitih lokaliteta Mostarskog vinogorja.

De Broto
Brotnjo (područje općine Čitluk) najveći je vinogradarski kraj u BiH. Oko 25 % obradivih površina otpada na vinograde. Naziv Brotnjo najvjerojatnije dolazi od grčkih riječi tinos što znači trs i riječi brio, što znači zelenjeti (klijati), a njihovim stapanjem nastala je riječ briotonos. Prema nekim povjesničarima riječ Brotnjo nastala je od talijanske riječi brocco, što znači trs.
Tako Blatina, Vranac i Trnjak, vina Vinarije Čitluk d.d. Čitluk, pored svog uobičajenog imena nose oznaku de Broto što bi značilo u skraćenoj verziji iz Brotnja.
Osim što je oznaka porijekla, „de Broto“ je sastavni dio imena vina i u funkciji je njegove prepoznatljivosti.

Blatina de Broto, crveno suho vino kontroliranog podrijetla
Redovno nagrađivano vino, na regionalnim sajmovima (Mostar, Split, Zagreb) okitilo se mnogim zlatnim i šampionskim odličjima. Nakon što je prepoznato na lokalnom tržištu već neko vrijeme putuje u daleke zemlje, polako se probija i na američko i na kinesko tržište.
Sorte: Blatina 90 %, Trnjak i Alicante Bouschet 10 %
Alkohol: 12,5 vol. %
Tamne i kompaktne žive i sjajeće rubinske boje s granatnim odbljeskom, već na oko dojmljive konzistencije. Na nosu se otvara postupno, dosta u mirodijskom tonu. Plemenita je, lijepo razvijena, tipična, te duboka i topla trajna mirisa, voćnog i začinskog karaktera. Na okusu je vrlo privlačna, mekana, zaobljena i glatka. Okus je profinjen, malko gorkast, živ, topao, grije, bogat, pun i suh. Tijelo je snažno, završetak vrlo dug. Vino je složeno, iskreno.

Kao objekat za promociju, kušanje i uživanje u vinima Vinarije Čitluk, odnosno ponude u sklopu vinske ceste, otvoren je eno-gastronomski kompleks ROMANCA - vinski podrum s kušaonicom, restoran i vinoteka. U prekrasnom ambijentu, okružen vinogradom, maslinama i voćnjakom a svega 10 minuta od centra Mostara.

U sklopu ponude su i grupni aranžmani degustacija, sa ili bez ručka.
Posjete i rezervacije možete najaviti na kontakt:
Tel. +387 36 350-331; mob.: +387 63 048-840, e-mail: romanca@hercegovinavino.ba

Dođite i upoznajte najbolje od Hercegovine, vinski restoran Romanca – poljubac hrane i vina...