KAO MAMA I TATA

Ne možete skinuti kilograme? Krivite roditelje!

16.12.2011 u 09:39

Bionic
Reading

Ako se mučite da biste skinuli kilograme, ne krivite svoju manjkavu snagu volje: slobodno okrivite svoje roditelje

Odnos osobe prema hrani i vježbanju u velikoj je mjeri određen već u dobi od deset godina, pokazuje istraživanje provedeno na Sveučilištu u Newcastlu čija voditeljica Heather Brown kaže da se zdrave prehrambene navike uče u djetinjstvu.

Upravo je to vrijeme kada roditelji, škole i vlade trebaju intervenirati, piše Daily Mail citirajući dr. Brown čiji savjet podupiru rezultati istraživanje podataka stotine parova američke braće i sestara. Neki su odrasli živeći odvojeno jedni od drugih, a drugi su u dobi između 10 i 18 godina živjeli zajedno u obitelji. Rezultati su pokazali da prehrambene navike i odnos prema vježbanju koje smo dobili u djetinjstvu ostaju s nama tijekom cijelog života.

Dr. Brown tvrdi da se jednostavni stavovi poput redovitog doručka mogu formirati već u dobi od deset godina: 'Roditelji imaju važnu ulogu uzora. Ako vode nezdrav način života onda će njihova djeca vjerojatnije oponašati njihovo ponašanje i nastaviti te nezdrave navike i u odrasloj dobi.'

Dodala je da bi i škole trebale pomoći djeci da formiraju dobre navike nudeći zdravije obroke te dovoljno vremena za vježbanje. 'Veliki je značaj preventivnih programa u ranom djetinjstvu u promicanju zdravije populacije', napisala je u članku objavljenom u časopisu Obesity.

U Velikoj Britaniji otkrivena je ovih dana porazna statistika po kojoj jedno dijete od troje u dobi od 11 godina pati od prekomjerne težine, a gotovo petina djece je pretila. Stručnjaci upozoravaju da će mnoge od tih mladih osoba ostati debelima i ostatak svog života, riskirajući srčane bolesti, dijabetes i druge teške bolesti, piše Daily Mail.