HOROR U INDUSTRIJI LJEPOTE

Francusku trese skandal s opasnim implantatima za grudi

16.12.2011 u 09:11

Bionic
Reading

Više od 30.000 žena u Francuskoj ima ugrađene implantate s industrijskim umjesto s medicinskim silikonom, pa sada od države traže da snosi troškove uklanjanja opasnih implantata

Francusku trese jedan od najvećih skandala s plastičnim operacijama u posljednjih nekoliko desetljeća, piše Guardian. Deseci tisuća žena žale se da su njihovi životi postali pakao nakon što su im umjesto medicinskih silikona ugrađeni jeftini implantati napunjeni industrijskim silikonom koji se obično koristi u proizvodnji računala i elektroničkoj industriji.

Tijekom proteklih deset godina više od 30.000 žena u Francuskoj, i tisuće u drugim zemljama, uključujući Španjolsku i Veliku Britaniji, povećale su grudi implantatima napunjenim industrijskim silikonom. Otkriveni skandal koji se opisuje kao horor priča kozmetičke industrije pokrenuo je val panike u Francuskoj.

Tvrtka Poly Implant Prosthesis (PIP), sa sjedištem u južnoj Francuskoj, bila je jedan od vodećih svjetskih proizvođača silikonskih implantata sve do prošle godine kada je utvrđeno da su uštede u proizvodnji procijenjene na milijardu eura godišnje postigli puneći implantate za grudi industrijskim silikonom umjesto medicinskim. Ti su implantati bili skloni pucanju i curenju silikona. Tvrtka je zatvorena, a više od 2.000 žena tužilo je kompaniju. Započela je i sudska obrada zbog slučajeva više žena koje su umrle od raka. Francuska je vlada nedavno identificirala četiri poznata slučaja karcinoma kod žena koje su imale implantate, od kojih su dvije žene umrle, iako nije utvrđena veza između implantata i raka.

U srijedu su francuske žene kojima su ugrađeni PIP implantati organizirale svoje prve ulične demonstracije ispred zgrade francuskog ministarstva zdravstva, tvrdeći da država nije dovoljno učinila. Prosvjednice vjerujU da bi vlada trebala platiti troškove uklanjanja svih implantata, budući da liječnici sugeriraju da bi i žene kojima implantati nisu puknuli i počeli curiti trebale iz opreza ukloniti opasne umetke. Mnoge žene tvrde kako su suočene s optužbama da su same krive za svoju nevolju. Većina živi s niskim primanjima, pa su morale uzeti kredite za povećanje grudi, a sada su u dugovima da bi mogle platiti uklanjanje. Mnoge od njih implantate su stavile nakon uklanjanja dojke zbog karcinoma, a neke su se odlučile na estetsku operaciju nakon što su dojile više djece.

Francuska industrija kozmetičke i plastične kirurgije je među najvećima u Europi. Procjenjuje se da gotovo pola milijuna žena u Francuskoj ima implantate grudi, a godišnje se obavi 21.000 operacija povećanja grudi, što je nakon liposukcije i tretmana uklanjanja bora najpopularniji zahvat.

Jedna je studija iz 2009. godine utvrdila da su Francuskinje najvitkije žene zapadne Europe, ali da istodobno imaju najviše kompleksa zbog svojih tijela i najstrože standarde kad je riječ o težini. Kirurzi tvrde da je broj operacija povećanja grudiju osjetno opao naklon skandala, navodi Guardian.