PLAN PROTIV VIŠKA KILOGRAMA

Kako ostati u formi u predblagdansko vrijeme

01.12.2011 u 09:39

Bionic
Reading

Prosinac zna biti poguban za vaš struk, ali uz malu pomoć stručnjaka, ne morate ući u novu godinu s kilogramima viška

Ušli smo u sezonu kad se otkazuju termini u teretani i satovi pilatesa, a zamijenit će ih zabave i blagdanske trpeze. Ne trebate biti nutricionist da biste znali da rezultat može biti katastrofalan po vaš struk i bokove. No stručnjaci kažu da postoji način da izbjegnete dodatne kilograme u blagdanskom periodu.

Pripremite se na vježbanje za koje vam nije potreban pribor i jednostavne promjene životnog stila, čak i ako je vaša rutina poremećena, savjetuje Daily Mail. Instruktorica fitnesa iz Colorada, Stacey Lei Krauss, sugerira da napravite mali blagdanski plan kojeg ćete se držati. ‘Savjetujem svojim klijentima da pokušaju održati redovitu rutinu’, kaže. ‘Vježbanje bez utega i pribora može se odraditi u malim prostorima, čak i ako nemate pristupa teretani.’

‘Iako su blagdani vrijeme koje posvećujemo obitelji, nije pametno da zanemarite sebe. Snaga volje je bitna jer znači samokontrolu', kaže Stacey Lei Krauss, koja će posjetiti svoju obitelj za vrijeme blagdana, ali neće preskočiti svoj jutarnji džoging i neće je namamiti veliki obiteljski doručak. ‘Držite se svoje rutine’, savjetuje Krauss.

Instruktorica joge Ellen Barrett iz Connecticuta kaže da psihički umor može pridonijeti dodatnim kilogramima koje ćete dobiti za vrijeme blagdana. Ona vjeruje da je jačanje duha jednostavno kao ispijanje čaše vode. ‘Pijte puno vode. Voda nosi kisik i održat će vas budnima, tako da vas emocionalni umor neće brzo dostići.’ Pametno je i početi dan jutarnjim kretanjem.

‘Napravite nešto’, kaže Barrett. ‘Prošetajte 20-ak minuta, čak i ako vani još nije svanulo. Ako nemate vremena za vježbanje, možete održati zdravi način života', savjetuje.

‘Vježbanje nije jedini način da ostanete u dobroj formi’, kaže. ‘Priuštite si piling tijela ili popijte sok od povrća. Osjećat ćete se dobro, a sve što ste napravili je to da ste si priuštili malo svježeg povrća.'

'Da biste održali mentalnu ravnotežu, budite u svemu umjereni’, kaže psihologinja Jessica Matthews. 'Nemojte misliti da morate odraditi ili cijeli trening ili ništa, jer ćete se pod tim pritiskom skršiti.’ Više kratkih vježbi može biti učinkovito kao i dulji trening.