NE ZABORAVITE

Evo zašto je obitelj dobra za zdravlje

28.12.2011 u 09:25

Bionic
Reading

Nakon bakinog komentara da ste trebali već biti u braku ili tetine primjedbe na težinu lako je zaboraviti na dobre strane obiteljskog života. No ako zanemarimo te sitnice koje nam ponekad znaju dignuti tlak u sekundi, obitelj je pravo bogatstvo

Ona je više od zajedničkih ručkova i blagdana. Obitelj odlično utječe na mentalno, ali i psihičko zdravlje, i to na mnogo načina.

'Obitelj je iznimno važna za rast i razvoj djece, uključujući i životni elan i brzinu kojom uče', kaže doktor Ben Siegel, pedijatar iz Bostona. Još jedan pedijatar slaže se kako je povezanost s obitelji ključna za zdravi životni stil u kasnijoj dobi. Naime, doktor Kenneth Ginsburg, koji je izdao knjigu 'A Parent's Guide to Building Resilience in Children and Teens', objašnjava kako će se djeca koja su povezana s obitelji u daleko manjem postotku odati drogama, bit će angažiraniji u školi, pa čak će biti i bolji vozači. No najvažnije od svega je to što će čvrste obiteljske veze pomoći mladima da se kasnije u životu bolje nose sa stresnim situacijama i lakše će prebroditi poteškoće.

Dakle, ako ste izgubili posao ili liječite slomljeno srce i još uvijek se dobro držite, možete to zahvaliti svojoj obitelji. Evo još nekih razloga zašto vas obitelj čini zdravijima i sretnijima.

Zajednički objedi čine nas zdravijima
Nedavno objavljen članak u magazinu Pediatrics otkriva kako će djeca i tinejdžeri koji bar tri puta na tjedan jedu zajedno s ostatkom obitelji biti manje skloni pretilosti, jest će manje nezdrave hrane i imaju manji rizik da razviju poremećaj hranjenja. Osim toga, jedno istraživanje s Harvarda pokazalo je kako vrijeme provedeno za zajedničkim stolom u djece potiče razvoj govornih vještina.

Sestre nas čine sretnijima
Osobe koje imaju sestre imaju više šanse da budu sretnije, manje su pod stresom, optimističnije su i bolje se nose s problemima, pokazalo je istraživanje sveučilišta Ulster i De Monfort. Znanstvenici pretpostavljaju da je to zbog toga što sestre potiču otvorenu komunikaciju i koheziju u obitelji.

Uključeni očevi razlog su boljih rezultata u školi
Djeca čiji su očevi aktivno uključeni u njihov odgoj i obrazovanje imaju bolje rezultate u školi, bolje se nose sa stresom, imaju veću samokontrolu. S druge strane, djeca koji nemaju dobar odnos s očevima imaju više šanse da napuste školu, jer imaju problema prilikom učenja.

Ljudi u sretnim vezama brže se oporavljaju
Jedno američko istraživanje otkrilo je kako parovi u sretnim vezama brže ozdravljaju. Naime, parovi koji su nezadovoljni u vezama izliječit će se čak 40 puta sporije od onih koji su u dobrim odnosima.

Očinstvo smanjuje razinu testosterona
Nakon što postanu očevi razina testosterona u muškaraca dramatično opada. Naime, istraživanje na Filipinima na 600 ispitanika pokazalo je kako se kod muškaraca koji su dobili dijete, u usporedbi s onima koji nemaju dijete, razina tog hormona dvostruko smanjuje. Veća razina testosterona znači i veću dozu agresivnosti.

Zbog nježnih majki imamo bolji imunitet
Prema istraživanju objavljenom u časopisu Molecular Psychiatry, djeca koja imaju brižne majke imat će i bolji imunitet tijekom života. Naime, ispitanici u studiji koji su imali dobar odnos s majkom imali su nižu razinu proteina koji se povezuje s upalama.