Zdravlje POD PRITISKOM OKOLINE

Zbog 'savršenog tijela' pati sve više tinejdžera

  • Autor: tportal.hr
  • 28.11.2011 10:09:18
  • 28.11.2011 9:12:36

Polovica djevojaka i trećina mladića spremna je poduzeti ekstremne mjere za savršeno tijelo ili za, kako vjeruju, idealnu tjelesnu težinu, otkriva nova studija

Zbog sve većeg pritiska okoline sve više djece spremno je učiniti sve da bi imali idealno tijelo, piše Daily Mail.

Rezultati istraživanja provedenog u Velikoj Britaniji pokazuju da će jedan od deset dječaka uzimati steroide da bi postao mišićaviji, dok će jedna od osam djevojaka posegnuti za dijetalnim pilulama ili laksativima da bi bila vitka.

Studija u kojoj je promatrano 810 mladih u dobi od 11 do 16 godina pokazala je da više od 50 posto djevojaka i više od trećine dječaka uspoređuje svoja tijela s onima koja prikazuju mediji, a čak je četvrtina ispitanika oba spola spremna podvrgnuti se plastičnoj kirurgiji da bi postigla željeni izgled.

'Mladi su danas sve nesigurniji zbog svog izgleda', izjavila je Rosi Prescott, direktorica britanske udruge Young Men's Christian Association, koja je naručila istraživanje. 'Brine nas i što to više nije problem rezerviran za djevojke, već se proširio i na mladiće.' Uzroke vidi u velikom pritisku okoline i medija te okruženosti nedostižnim i nerealnim slikama idealnih tijela.

Ovi su zabrinjavajući podaci došli nakon što je ranije ove godine objavljeno da se u britanskim bolnicama od teških oblika anoreksije liječe i petogodišnja djeca. U Velikoj Britaniji će grupa zastupnika u parlamentu započeti istragu kojom se želi utvrditi je li za sve više slučajeva anoreksije, pretilosti i samoozljeđivanja kod tinejdžera kriva kultura celebrityja te modna, kozmetička i oglašivačka industrija, piše Daily Mail.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više