NEZDRAVE NAVIKE

Znate li što potiče depresiju kod žena?

24.11.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Volite gledati TV? Ako ste žena, pripazite s tom navikom, jer previše gledanja televizije može izazvati depresiju, otkriva najnovije istraživanje

Često i dugo gledanje televizije sprečava stimulaciju tijela i mozga pa kod žena može izazvati depresiju. Iako nas televizijski

program može zabaviti i informirati, nuspojave takve aktivnosti nisu za zanemariti. Stručnjaci upozoravaju da bi televiziju trebalo gledati povremeno, a ne od toga učiniti svakodnevnu višesatnu aktivnost. Brojna su istraživanja pokazala da fizička aktivnost, posebno kod žena, sprečava nastanak depresije i anksioznosti. Izležavanje pred TV-om pak izaziva potpuno suprotan učinak.

Veliko istraživanje u kojemu je sudjelovalo čak 50 tisuća žena vodio je harvardski stručnjak Michel Lucas. Analizirani su podaci koji su prikupljani osam godina. Kako je objavljeno u časopisu American Journal of Epidemiology, uočena je povezanost između pretjeranog gledanja televizije i simptoma depresije.

Stručnjaci stoga upozoravaju da je tjelovježba nužna te da bi žene trebale vježbati dnevno 90 minuta. Uočeno je da takve aktivnosti smanjuju rizik od depresije za 20 posto. Žene koje gledaju televiziju 20 i više sati tjedno, imaju povećani rizik od depresije, i to za 13 posto.